FDA, Neuralink'e insanlı deney için onay verdi

ABD Gıda ve İlaç İdaresi (FDA), beyin implant şirketi Neuralink'e insanlı deneyler için onay verdi.

Reklam
Reklam

Elon Musk'ın beyin implant şirketi Neuralink, ABD Gıda ve İlaç İdaresi'nden (FDA) beyin çipinin ilk defa insanlar üzerinde klinik deneyini başlatabilmek için onay aldığını duyurdu. Neuralink'ten yapılan açıklamada, bu onayın geliştirdikleri teknolojinin çok sayıda insana yardımcı olmasına yönelik önemli bir adımı temsil ettiği vurgulandı. Açıklamada klinik deneyler için alımların henüz başlamadığı, ancak en kısa sürede daha fazla bilgi duyuracaklarını açıkladı.

Ancak Reuters haber ajansına bilgi veren 7 mevcut ve eski şirket çalışanı, Neuralink'in yalnızca 2022 yılının başlarında onay için başvurduğunu ancak reddedildiğini bildirdi. Çalışanların ifadelerine göre, FDA ret kararında Neuralink'in bazı önemli kaygıları gidermesi gerektiğine işaret etti. Bu kaygılar arasında cihazdaki lityum pilleri, implant kablolarının beyin içine taşınma olasılığı ve cihazın beyin dokusuna zarar vermeden güvenle çıkarılması sorunu bulunuyor.

Musk, beyin çipinden obeziteden otizme, depresyondan şizofreniye kadar birçok hastalığın tedavisinde yararlanılabileceğini umuyor. Musk ayrıca çipin internette araştırma yapmakta ve telepati kurmakta kullanabileceğini düşünüyor. Ürünün güvenliğinden son derece emin olduğunu vurgulayan Musk, çipi bir gün çocuklarına yerleştirmek isteyebileceğini ifade etmişti. 

2016 yılında kurulan Neurolink'e karşı birkaç federal soruşturma yürütülüyor. Ulaştırma Bakanlığı tarafından açılan soruşturmada, Neuralink'in maymun beyinlerinden çıkarılan çiplerdeki tehlikeli patojenleri uygun muhafaza önlemleri olmadan yasa dışı olarak taşıyıp taşımadığını araştırıyor. Neuralink aynı zamanda ABD Tarım Bakanlığı Genel Müfettişlik Ofisi tarafından olası hayvan hakkı ihlalleri nedeniyle soruşturma altında.

Kaynak: Euronews Türkçe