7 Haziran'da motorine 142 kuruş zam bekleniyor

Petrol fiyatlarındaki yükseliş ve dolar kurunun 21,25 TL'nin üstüne çıkması akaryakıt fiyatlarına zam olarak yansıması bekleniyor. Motorine beklenen zammın 7 Haziran'dan itibaren pompaya yansıması bekleniyor.

7 Haziran'da motorine 142 kuruş zam bekleniyor
05 Haziran 2023 - 22:01

OPEC ülkelerinin 4 Haziran’da yaptığı toplantının yankıları hala devam ediyor. Suudi Arabistan'ın temmuzda petrol üretiminde günlük 1 milyon varil ek kesintiye gitme kararı petrol piyasalarını hareketlendirdi. Brent ham petrol vadeli işlemleri pazartesi günü yüzde 3,4'e kadar yükseldi. 

Sektör kaynaklarından edinilen bilgiye göre, geçen hafta benzine yapılan 66 kuruşluk zamın ardından şimdi sıra motorinde. 7 Haziran Çarşamba saat 00.01'den itibaren motorine 1 lira 42 kuruşluk bir zamın yansıması bekleniyor. Gelecek zamdan sonra, İstanbul'un Avrupa yakasında motorin litre fiyatı 19,36 TL'den 20,78 TL'ye yükselecek. Motorin İstanbul'un Anadolu yakasında 20,72 TL'den, Ankara'da 21,16 TL'den ve İzmir'de 21,27 TL'den satılacak.

AKARYAKIT FİYATLARI NASIL HESAPLANIYOR?
Türkiye'de benzin ve motorin fiyatlarının hesaplanması, Gümrüksüz Rafineri Fiyatı'na ÖTV ve EPDK payının eklenmesiyle KDV hariç Rafineri satış fiyatının belirlenmesi esasına dayanmakta. Gümrüksüz Rafineri Fiyatı ise, Akdeniz-İtalyan piyasasında günlük olarak yayınlanan CIF Akdeniz ürün fiyatları ve günlük dolar kuru takibiyle belirleniyor. Bu takip sonucunda belirli bir fiyat değişim farkına ulaşılır ve bu da gümrüksüz rafineri tavan satış fiyatı belirlenir.

Kaynak: ABC Gazatesi


YORUMLAR

  • 0 Yorum