AB'den Rusya'ya 10. yaptırım paketi

Avrupa Birliği (AB), Rusya'ya yönelik 10. yaptırım paketini kabul etti.

AB'den Rusya'ya 10. yaptırım paketi
26 Şubat 2023 - 12:07
Avrupa Birliği (AB), Ukrayna'nın işgalinin 1. yıldönümünün ertesi günü Rusya'ya yönelik 10. yaptırım paketini kabul etti ve "Ukrayna özgürleşene kadar" Moskova üzerindeki baskıyı arttırma sözü verdi. Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, "Şu anda Rusya'nın savaş cephaneliğini tüketen ve ekonomisini derinden sarsan, şimdiye kadarki en geniş kapsamlı yaptırımlara sahibiz." dedi ve bloğun AB yaptırımlarını delmeye çalışanlar üzerindeki baskıyı arttırdığını sözlerine ekledi.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell de 10. paketin 121 birey ve kurumu yaptırım listesine aldığını, yeni ihracat/ithalat kısıtlamaları getirdiğini belirtti. Borrell, yaptırım paketiyle en az 6 bin Ukraynalı çocuğun sınır dışı edilmesinden ve zorla evlat edinilmesinden sorumlu olanların da hedef alındığının altını çizdi.

Yale Üniversitesi tarafından hazırlanan bir raporda, Rusya'nın 43 kampta 6 binden fazla Ukraynalı çocuğu alıkoyduğu bildirilmiş; ABD Dışişleri Bakanlığı, Rusya'nın "kaçırdığı" Ukraynalı çocuklar için kamp kurarak “savaş suçu işlediğini” belirtmişti. Dün yapılan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi toplantısında konuşan Borrell, bu durumu "Cenevre Sözleşmesi de dahil olmak üzere uluslararası hukukun açık bir ihlali" olarak tanımlamıştı.

AB'nin Rusya'ya yönelik 10. yaptırım paketi, savaş alanında ele geçirilen insansız hava araçları, füzeler, helikopterler de dahil olmak üzere Rus silah sistemlerinde kullanılan elektronik bileşenlerin ihracatını yasaklıyor. Ayrıca paket belirli nadir toprak elementleri, elektronik entegre devreler ve termal kameraları yasaklı ihracat listesine ekliyor.

Paket ayrıca Rusya'nın askeri ve endüstriyel kompleksini destekledikleri gerekçesiyle, aralarında Moskova tarafından kullanılan askeri insansız hava araçlarını üreten 7 İranlı kuruluşun da bulunduğu 96 kuruluşa daha sıkı ihracat kısıtlamaları getiriliyor. Paketin getirdiği dış ticaret alanındaki bir diğer kısıtlama da asfalt ve sentetik kauçuk gibi Rusya için önemli gelir getiren malların ithalatında uygulanacak.

Kaynak: Euronews Türkçe

YORUMLAR

  • 0 Yorum