AB'den Türkiye'ye 1 milyar €'luk deprem yardımı

Avrupa Birliği Komisyon Başkanı Ursula von der Leyen, 6 Şubat'ta yaşanan depremlerden dolayı Türkiye'ye 1 milyar euro yardım sağlayacağını açıkladı.

AB'den Türkiye'ye 1 milyar €'luk deprem yardımı
20 Mart 2023 - 18:56
Türkiye ve Suriye'nin kuzeybatısında büyük bir yıkıma sebep olan Maraş depremleri sonrasında Avrupa Birliği (AB), yeniden imar sürecine katkı için uluslararası konferans düzenliyor. AB Komisyonu ve AB Dönem Başkanı İsveç'in, 6 Şubat'ta meydana gelen depremlerden Türkiye ve Suriye'de etkilenenler için düzenlediği Uluslararası Bağışçılar Konferansı Belçika'nın başkenti Brüksel'de başladı.

"BU, FECİ BİR KAYIP HİKAYESİ"
AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, AB yönetiminin Türkiye'nin yeniden inşasına yardımcı olmak için 1 milyar euro sağlayacağını söyledi. Uluslararası Bağışçılar Konferansı'nın açılışında konuşan von der Leyen, "AB Komisyonu deprem sonrası yeniden yapılanma için Türkiye'yi 1 milyar euro ile destekleyecek." dedi. 

"Milyonlarca kişinin artık bir evi yok ve kış uzayıp giderken çadırlarda yaşıyorlar." ifadelerini kullanan von der Leyen, "Evler, okullar ve hastaneler en yüksek güvenlik standartlarıyla yeniden inşa edilmelidir." sözleriyle devam etti. Von der Leyen, şu açıklamalarda bulundu: 

"Bu, feci bir kayıp hikayesi ve Türkiye halkı, Suriye halkı ve dünyanın dört bir yanındaki dostlarınız arasındaki kahramanca bir dayanışma hikayesidir. Tüm dünya Türkiye'ye ve Suriye halkına destek için seferber oldu çünkü bu stratejinin ölçeği o kadar büyük ki; hiçbir ülke veya kurum tek başına, bizim birlikte yaptığımızın yakınından bile geçemez." 

İSVEÇ'TEN 45 MİLYON EURO DESTEK
İsveç Başbakanı Ulf Kristersson da Maraş merkezli depremle Türkiye ve Suriye'de milyonlarca kişinin hayatının birkaç saniyede değiştiğini hatırlattı. "Acıları dindiremeyiz, canları geri getiremeyiz ama dayanışmamızı gösterebiliriz." ifadesini kullanan Kristersson, insani yardım ve yeniden inşaya destek için İsveç olarak 500 milyon İsveç kronu (45 milyon euro) destek taahhüdünde bulunduklarını açıkladı. Kristersson, "Türkiye ve Suriye halkıyla dayanışma bugün sözlerden eyleme geçmeli. Bu yüzden bugün hepinizi buraya davet ettik." diye konuştu.

Kaynak: Gazete Duvar

YORUMLAR

  • 0 Yorum