AB, Lübnan ile sığınmacı anlaşması imzalayacak

Avrupa Birliği (AB), Lübnan ile yeni bir sığınmacı anlaşması yapmaya hazırlanıyor. Lübnan'a 1 milyar € mali yardım yapacağını açıklayan AB, Lübnan'ın sığınmacıları barındırmasını istiyor. Lübnan ise Suriyelilerin ülkelerine gönderilmesini istiyor.

AB, Lübnan ile sığınmacı anlaşması imzalayacak
02 Mayıs 2024 - 15:06
Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, mali destek karşılığında yeni bir göç anlaşmasını görüşmek üzere, Kıbrıs Cumhurbaşkanı Nikos Christodoulides ile bugün Lübnan'a gitti. AB yönetimi, mültecilerin Lübnan’da tutulmasını istiyor. Lübnan yönetimi ise Suriye’de bazı bölgelerin güvenli olduğunu belirterek, mültecilerin ülkelerine geri dönmesi konusunda AB’yi ikna etmeye çalışıyor.

Von der Leyen ve Christodoulides’in ziyareti, Lübnan’dan Kıbrıs’a yönelik sığınmacı geçişini önlemeyi amaçlıyor. Ziyaretin bir başka amacı da, yeni göç anlaşmasıyla, yaklaşan Avrupa Parlamentosu seçimleri öncesi, göç sorununu kullanan aşırı sağa yönelik bir mesaj vermek.

Tahminlere göre yaklaşık 1,5 milyon Suriyeli sığınmacının bulunduğu Lübnan’dan Kıbrıs’a geçen yılın ilk çeyreğinde 78 kişi yasa dışı yollarla geçerken, bu yıl aynı dönemde bu sayı 2.000'i geçti. Kıbrıs hükümeti, kaçak yolla gelen sığınmacı sayısının artmasını önlemek için Brüksel yönetiminden yardım istedi.

Çarşamba günü Lefkoşa’yı ziyaret eden AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, bugün Kıbrıs Cumhurbaşkanı Nikos Christodoulides ile birlikte Beyrut’a haraket etti. Von der Leyen, uçuş öncesi, AB’nin Lübnan’a 2024 - 2027 yılları arasında 1 milyar €'luk yeni mali yardım paketi planını açıkladı ve bu desteğin Lübnan halkına yönelik eğitim, sosyal koruma ve sağlık gibi temel hizmetleri güçlendireceğini söyledi. Lübnan ordusu ve diğer güvenlik güçlerine sınır yönetimi ve insan kaçakçılığıyla mücadele konularında ekipman ve eğitim desteği de sağlanacak.

AB Komisyonu, 2011 yılından bu yana, Lübnan'a 3 milyar €'dan fazla mali destek sağladı. Bunun yaklaşık 2,6 milyar €'su Suriyeli mültecilerin yanı sıra Lübnan'daki ev sahibi toplulukları desteklemek için kullanıldı. Ancak Lübnan hükümeti, sadece mali destek değil, Suriyeli sığınmacıların güvenli bir şekilde ülkelerine geri gönderilmesini de istiyor. Lübnanlı yetkililerin, Suriye’de birçok kentin artık güvenli durumda olduğunu ve sığınmacıların buralara yerleştirilebileceği konusunda Von der Leyen’i ikna etmeye çalışacakları belirtiliyor.

Daha önce Hollandalı kamu yayıncısı NOS’a konuşan Lübnan Sosyal İşler Bakanı Hector Hajjar, “Birleşmiş Milletler (BM) tarafından mülteci olarak kabul edilen çok sayıda insanın Suriye'ye gidip geldiğini biliyoruz ve kaydediyoruz." dedi. Ülkedeki Suriyelilerin sayısının Lübnan nüfusunun yaklaşık üçte birini oluşturduğunu belirten Hajjar, bu nedenle Lübnan'daki kimliğin, geleneklerin ve yaşam biçiminin ortadan kaybolduğunu söyledi.

Kaynak: BBC Türkçe

YORUMLAR

  • 0 Yorum