ABD, bir yıl UNRWA'ya hiç bir fon ayırmayacak

BM çalışanlarının Hamas'a destek sağladığı iddiaları sonrasında birçok ülke, UNRWA'ya yapacakları finansal yardımları askıya aldı. ABD Kongresi, geçici bütçe tasarısıyla İsrail'e 4 milyar dolarlık askeri yardımı onayladı, ancak UNRWA'ya bir yıl boyunca hiç fon ayrılmayacağına karar verdi.

ABD, bir yıl UNRWA'ya hiç bir fon ayırmayacak
21 Mart 2024 - 22:59
Birleşmiş Milletler'in (BM) çalışanlarının 7 Ekim'de Hamas'a destek sağladığı iddiaları, dünya çapında gündem oluşturdu. Bu iddiaların ardından birçok ülke, Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı'na (UNRWA) yapacakları finansal yardımları askıya aldı.

ABD Kongresi, Demokratlar ve Cumhuriyetçiler arasında yapılan anlaşma sonucunda 1,2 trilyon dolarlık geçici bütçe tasarısını kabul etti. Bu tasarı kapsamında, İsrail'e yaklaşık 4 milyar dolarlık askeri yardım onaylandı. Ancak, ABD, UNRWA'ya bir yıl boyunca hiç fon ayrılmayacağına karar verdi.

Geçici bütçe tasarısında, Gazze'de yaşanan kıtlık tehlikesine rağmen, UNRWA'ya fon sağlanmaması öngörüldü. Bu durum, 2024 mali yılının sonu olan Ekim ayı ile 2025 mali yılının Mart ayına kadar devam edecek.

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Cumhuriyetçi Mike Johnson, sınır güvenliğine ve orduya daha fazla bütçe ayırmak ve UNRWA'ya bütçe vermemekle övündü.

Aynı geçici bütçe tasarısında, ABD Savunma Bakanlığı Bütçesi kapsamında İsrail'e yaklaşık 4 milyar dolarlık askeri yardım öngörüldü. Ayrıca, Senato'dan geçen ve Temsilciler Meclisi'nde bekleyen ayrı bir pakette Ukrayna'ya 60 milyar dolar, İsrail'e ise 14 milyar dolarlık kaynak ayrılması öngörülüyor.

ABD'li Demokrat Senatör Chris Van Hollen, UNRWA ile ilgili yapılan soruşturmada sadece sorumluların cezalandırılması gerektiğini ve masum sivillerin cezalandırılmaması gerektiğini vurguladı. Van Hollen, UNRWA'nın Gazze'deki acil yardımların dağıtılmasında ana unsur olduğunu ve UNRWA'nın fonunun kesilmesinin açlıktan ölen insanların gıdasını ve yaralı sivillere tıbbi takviyeyi kesmek anlamına geldiğini belirtti. ABD'li senatör ayrıca, Biden yönetiminin bu mali yılda UNRWA için ayrılan fonu serbest bırakarak Gazze'deki açlıkla karşı karşıya olan sivillere yardım ulaştırmasını istedi.

Kaynak: Karar

YORUMLAR

  • 0 Yorum