ABD'de başlayan banka krizi Avrupa'ya da sıçradı

ABD'de Silicon Valley Bank ve Signature Bank iflas etti, bu iflaslar Avrupa'yı da etkiledi. Avrupalı liderler, borsadaki düşüşlere rağmen krizin Avrupa bankalarına yansımadığını, paniğe gerek olmadığını söyledi. Ancak Avrupa bankalarında da hisselerde sert düşüşler yaşandı.

ABD'de başlayan banka krizi Avrupa'ya da sıçradı
16 Mart 2023 - 09:59
ABD'de Silicon Valley Bank ve Signature Bank'ın peş peşe iflasları, finans piyasalarında kırmızı alarma yol açtı. Hükümet, devreye girdi. Bankalara kayyum atandı, mevduat sahiplerine varlıklarına koşulsuz erişim sözü verildi. ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, Wall Street merkezli banka yatırımcıları ve yöneticilerinin "kurtarılmayacağını" duyurdu. "Odağımız mevduat sahipleri" mesajı verdi. Janet, "Finansal kriz döneminde yatırımcılar ve sistemik büyük bankaların sahipleri kurtarıldı. Biz bunu yapmayacağız. Uyguladığımız reformlar bunu yapmayacağımız anlamına geliyor. Mevduat sahipleri için endişeliyiz. Onların ihtiyaçlarını karşılamaya odaklanıyoruz." dedi. 

ABD VE AVRUPA'DA FİNANS HİSSELERİNDE SERT DÜŞÜŞ
ABD hükümetinin hızlı adımları ve krizin hafta sonuna patlak vermesi, piyasadaki etkiyi geciktirdi. Ancak hafta başladığında "banka paniği", dünya çapında borsalarının birçoğunu etkiledi. Finans ve teknoloji hisseleri sert düşüşler yaşadı. Avrupalı liderler, krizin kendi bankacılık sistemlerini etkilemediği yönünde açıklamalar yaptı. Alt metindeyse hep "endişe etmeyin" mesajı vardı. Almanya Şansölyesi Olaf Scholz: "Amerikan, İngiliz, Avrupalı ve Alman yetkililerin net ve kuvvetli tepkilerinden göreceğiniz üzere, durumu yakından takip ediyor ve hızla eyleme geçiyoruz. Mevduatların korunması için mümkün olan en iyi yol izleniyor. Almanya'nın endişelenmesini gerektirecek bir durum yok." dedi.

DERECELENDİRME KURULUŞU MOODY'S UYARDI
Liderlerin paniği dindirme yönündeki açıklamalarının etkisi kısa sürdü. Önde gelen kredi derecelendirme kurumu Moody's Amerikan bankacılık sektörünün görünümünü "istikrarlı"dan "negatif"e çevirdi. Kurumun raporunda, ABD'de Silikon Vadisi ve Signature bankalarının yanı sıra başka bankaların da batma riskiyle karşı karşıya olduğu belirtildi. Gerekçe olarak, bu bankaların gerçekleşmemiş zararları verildi. Amerikan Federal Mevduat Sigorta Kurumu'na göre, Amerikan bankacılık ve finans sektöründe toplam 620 milyar dolarlık gerçekleşmemiş zarar var. Bu zararın büyük kısmını, artan politika faizi sebebiyle değer kaybeden uzun vadeli tahviller oluşturuyor. Moody's'in açıklamasının ardından, ilk etapta kısmi olarak toparlanan banka hisseleri bir kez daha tepe taklak oldu. Uzmanlar, bankacılık sisteminin çökme sinyalleri verdiğine işaret etti. Avrupa'da birçok ülke borsasında banka hisselerinde büyük düşüş gözlemlendi. Defalarca devre kesiciler uygulandı.

KRİZİN AVRUPA'DAKİ MERKEZİ İSVİÇRE
En prestijli yatırım bankalarından  olan Credıt Suisse bir günde yüzde 30 değer kaybetti. Bankanın hisseleri, tarihinin en düşük seviyelerine geriledi. Credit Suisse'in en büyük yatırımcısı Suudi Arabistan Ulusal Bankası'ysa, düşüşü yavaşlatmak için yeni bir likidite çağrısı olması durumunda bankaya daha fazla fon aktarmayacaklarını açıkladı. Gerekçe olarak fon aktarımının %10 payın üzerinde çıkacağı ve bunun bankacılık düzenlemelerinde sorun teşkil ettiği belirtildi.

Kaynak: CNN Türk
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum