ABD'de katatonik halde 20 yıl kalan kadın uyandı

April Burrell'in 20 yıl boyunca yaşadığı rahatsızlığın aslında lupus adı verilen bir otoimmün hastalıktan kaynaklandığı tespit edildi. Bu keşif, otoimmün hastalıkların psikiyatrik semptomlara neden olabileceği konusunda önemli bir bulgu olarak kabul ediliyor.

ABD'de katatonik halde 20 yıl kalan kadın uyandı
03 Haziran 2023 - 00:11

20 yıl boyunca katatonik bir halde yaşayan bir kadın, yapılan araştırmalar sonucunda aslında lupus adı verilen otoimmün bir hastalıktan muzdarip olduğu tespit edildi. Bu keşif, bazı psikiyatrik rahatsızlıkları olan hastaların beyine saldıran bu otoimmün hastalıktan etkilenebileceğini göstererek psikiyatri alanında bir devrim niteliği taşımaktadır.

April Burrell adındaki kadın, 1995 yılında 21 yaşındayken travmatik bir olayın ardından psikotik bir duruma girdi. Görsel ve işitsel halüsinasyonlar yaşamaya başladı ve iletişim kuramaz hale geldi. Bir süre psikiyatri hastanesinde kaldıktan sonra kendisine katatonik şizofreni teşhisi konuldu. Bu rahatsızlık, dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 1'ini etkileyen ve motor hareketlerde azalma, konuşmama, karşıdakinin söylediklerini ve hareketlerini tekrarlama, kaslarda katılık ve hareket ettirmeye karşı direnç gibi belirtiler gösteren bir durumdur.

Psikiyatrist Markx, uzun yıllar boyunca uygulanan tedavilere rağmen Burrell'in durumunun hiçbir şekilde iyileşmediğini belirtti. Bunun üzerine uluslararası bir ekip, aralarında nöropsikiyatristler, nörologlar ve nöroimmünologların da bulunduğu 70 kişilik bir uzman kadrosu oluşturuldu. Bu uzman kadronun yaptığı kan testleri, Burrell'in bağışıklık sisteminin birçok antikor ürettiğini ve bu antikorların vücuda saldırdığını gösterdi. Beyin taramaları ise bu antikorların özellikle şizofreni ve psikozla ilişkili olan şakak loblarına zarar verdiğini ortaya koydu. Araştırmalar sonucunda Burrell'in aslında lupus adı verilen bir otoimmün hastalıktan muzdarip olduğu belirlendi. Uzmanlar, kelebek hastalığının bağışıklık sisteminin vücuttaki dokulara ve organlara saldırmasıyla kendini gösterdiğini ancak Burrell'de hastalık sadece beyni etkilediğini fark etti.

2020 yılında Burrell, psikiyatri hastanesinden taburcu edilecek kadar iyi bir duruma gelmişti. Hasta daha sonra bir rehabilitasyon merkezine nakledildi. Burrell'in kardeşi Guy Burrell, "Kız kardeşimin eski haline dönmesini hep istemiştim. Geldiğinde, tamamen yeni bir insan olduğunu düşündük. Hepimizi tanıyordu ve çocukluk anılarına dair farklı şeyler hatırlıyordu" şeklinde konuştu.

Araştırmalar, Burrell'in hastalığın beyni etkilemeye başladığı zamana kadar olanları hatırlayabildiğini ortaya koymuştur. Bu keşif ile uzmanlar, psikiyatri alanında otoimmün hastalıkların psikiyatrik semptomlara neden olabileceği konusunda daha fazla araştırma yapılmasını teşvik edeceğini öne sürmektedir.

Kaynak: Independent Türkçe


YORUMLAR

  • 0 Yorum