ABD'de TV izleme oranı ilk kez %50'nin altında

ABD tarihinde ilk kez TV kanallarının izlenme oranı %50'inin altına düştü. Dijital platformların rekor kırdığı Temmuz ayında en çok izlenense yeni bir dizi değil, 2011 - 2019 yılları arasında yayımlanan "Suits" oldu.

ABD'de TV izleme oranı ilk kez %50'nin altında
17 Ağustos 2023 - 00:49
Televizyon yayıncılığı için yolun sonunun göründüğü uzun süredir konuşulan ve tartışılan bir konuydu ancak Nielson'un son verileri bunu bir kez daha net olarak ortaya koydu. Amerikalıların televizyon kullanırken kanallar ve kablolu yayınlar için ayırdıkları süre ilk kez %50'nin altına düştü. Başka bir deyişle dijital yayınlar ve diğer platformlar tarihte ilk kez televizyon kanallarını geride bıraktı. Temmuz ayında izleyiciler zamanlarının %38,7'sini dijital yayın platformlarını izleyerek geçirdi. Kablolu yayın izleyicileri genel toplamın yalnızca %29,6'sını oluştururken, televizyon yayınları %20'sini oluşturdu. Geri kalan izleyici kitlesi ise DVD'ler ve oyunların da dahil olduğu genel bir kategoride yer aldı.

Amazon Prime Video, Netflix ve YouTube geçtiğimiz ay tüm zamanların en yüksek izlenme oranlarına ulaştı. Ancak insanların dijital platformları tercih etmelerinin nedini sanılanın aksine yeni dizilere odaklanıyor olmaları değil. Temmuz ayında en çok izlenen dizi Netflix'in The Witcher'ı ya da Disney+'ın Secret Invasion'ı değil, 2011 - 2019 yılları arasında yayınlanan Suits oldu. Amerikalılar Meghan Markle'ın rol aldığı Harry & Meghan belgeselini izleyerek 18 milyar dakika geçirdi. Çocuk dizisi Bluey ayın diğer büyük kazananı oldu.

Dijital yayın platformlarına yönelim Hollywood senaristleri ve oyuncularının grevde olduğu ve grevin sona ermesinin beklenmediği bir döneme denk geliyor. Bu arada Disney, CEO Bob Iger'in formattan soğuması nedeniyle lineer TV varlıklarını satmayı düşünüyor. Nielsen'e göre televizyon ve kablolu yayınlar tamamen sona ermiş değil. Sonbahar gelip çattığında ve Amerikan Ulusal Futbol Ligi (NFL 2023-2024) başladığında televizyon bu izleyicilerin çoğunun geri dönmesi muhtemel. Örneğin geçtiğimiz Kasım ayında spor yayınları 150 milyar dakika izlendi. Temmuz ayında, tüm kanallarda, Kadınlar Dünya Kupası'nın başlamasına rağmen spor yayınları sadece 25 milyar dakika izlendi.

Kaynak: Gazete Oksijen

YORUMLAR

  • 0 Yorum