ABD'den 3 ülkeye 95 milyar $'lık yardım kararı

ABD'de Cumhuriyetçilerin çoğunlukta olduğu Temsilciler Meclisi, Kiev yönetiminin Rusya'ya karşı verdiği savaşta, stoklarının erimek üzere olduğu bir dönemde, 6 aylık siyasi çıkmazı sonlandırarak, İsrail ve Tayvan yardımlarıyla 95 milyar doları bulan tasarıyı onayladı.

ABD'den 3 ülkeye 95 milyar $'lık yardım kararı
20 Nisan 2024 - 23:37
Amerika'nın siyasi çatışmalarla dolu günlerinde, Temsilciler Meclisi beklenmedik bir adımla 95 milyar dolarlık yardım paketini onayladı. İsrail ve Tayvan'a destek sağlayacak olan bu paket, Cumhuriyetçiler ve Demokratlar arasındaki nadir bir uzlaşmanın ürünü olarak dikkat çekiyor.

Temsilciler Meclisi'nde çoğunluğu elinde bulunduran Cumhuriyetçiler, Kiev'in Rusya'ya karşı verdiği savaşta stoklarının erimek üzere olduğu bir dönemde, siyasi çıkmazı sona erdirdi. İsrail ve Tayvan'dan sağlanan yardımlarla desteklenen, 95 milyar dolarlık bir tasarıyı onayladılar.

Cumhuriyetçi başkan Mike Johnson, Demokratlarla işbirliği yaparak kendi partisindeki muhalefeti bastırdı ve tasarı, her iki partiden gelen destekle 122 ret oyu karşısında 311 evet oyu ile kabul edildi. ABD Başkanı Joe Biden ve Demokratların çoğunluğuna sahip Senato'nun, bu yardım paketini salı günü muhtemelen onaylaması bekleniyor.

Temsilciler Meclisi'nden geçen 95 milyar dolarlık paket, 61 milyar dolarlık Ukrayna yardımı yanı sıra İsrail'e 26 milyar dolar ve Hint-Pasifik bölgesi, yani Tayvan'ın güvenliğine 8 milyar dolar yardımı içeriyor. İsrail'e ayrılan 26 milyar dolarlık paketin içindeki 9 milyar dolarlık kısım, Gazze dahil çeşitli savaş bölgelerinde kullanılmak üzere insani yardıma ayrılacak.

ABD Başkanı Biden, Temsilciler Meclisi Başkanı Mike Johnson tarafından sunulan bu yardım tasarısını desteklediğini belirtmişti. Biden, "İsrail ve Ukrayna'ya kritik destek sağlayacak, aynı zamanda Gazze'deki Filistinlilere insani yardım temin edecek ve Hint-Pasifik bölgesinde güvenliği ve istikrarı güçlendirecek bu paketi güçlü bir şekilde destekliyorum." açıklamasında bulunmuştu. Biden, tasarının Kongre'den geçmesi ve masasına gelir gelmez hızla imzalanacağını belirtmişti.

Kaynak: ABC Gazetesi

YORUMLAR

  • 0 Yorum