ABD'den FTX CEO'su için 50 yıl hapis cezası talebi

18 ay önce bir gecede batan FTX kripto para borsasının CEO'su Sam Bankman-Fried için federal savcılar 40 ile 50 yıl arasında bir hapis cezası istiyor. 40 milyar dolara ulaşan FTX'in batışından en az 10 milyar doların kayıp olduğu ve bunun bilinen en büyük dolandırıcılıklarından biri olduğu söyleniyor.

ABD'den FTX CEO'su için 50 yıl hapis cezası talebi
17 Mart 2024 - 20:37
Federal savcılar, milyarlarca dolarlık bir dolandırıcılığı yönetmekten suçlu bulunan kripto para kralı Sam Bankman-Fried'ın 40 ila 50 yıl arasında hapis cezası alması gerektiğini söyledi. Savcılar, Manhattan'daki ABD Bölge Mahkemesi'ne yaptıkları başvuruda bu tavsiyeyi özetlediler. Bankman-Fried'ın ceza duruşması, Yargıç Lewis Kaplan'ın kaderini belirleyeceği 28 Mart tarihinde yapılacak. Bankman-Fried en fazla 110 yıl hapis cezasıyla karşı karşıya. Savcılar hakime sundukları 116 sayfalık notta, "Adalet, işlediği suçların olağanüstü boyutlarıyla orantılı bir hapis cezası almasını gerektiriyor." ifadelerini kullandı.

Federal Şartlı Tahliye Dairesi 32 yaşındaki Bankman-Fried için ayrıca 100 yıl, yani ömür boyu hapis cezası önerdi. Ancak savcılar dosyada, işlediği suçun ciddiyetine rağmen, genç olması nedeniyle hayatının geri kalanında hapse gönderilmesinin gerekli olmadığını söyledi. Geçen ay yapılan bir başvuruda Bankman-Fried'ın avukatları, en fazla 6,5 yıl ceza alması gerektiğini savundular. Bankman-Fried'ın sözcüsü cuma günü yaptığı açıklamada, avukatının önümüzdeki hafta başında hükümete bir yanıt sunacağını aktardı.

Sadece 18 ay önce Bankman-Fried, 40 milyar dolarlık bir iş imparatorluğu olan kripto para borsası FTX'e başkanlık eden, yüksekten uçan bir kripto patronuydu. Ancak daha sonra FTX neredeyse bir gecede çöktü ve onu kolluk kuvvetlerinin hedefine koydu. Kasım ayında Manhattan'daki bir federal jüri, Bankman-Fried'ı siyasi katkıları, diğer şirketlere yapılan yatırımları ve lüks gayrimenkul alımlarını finanse etmek için FTX'in müşterilerinden 8 milyar dolar çalmaktan suçlu buldu.

Savcılar Cuma günkü başvurularında, Bankman-Fried'ın dolandırıcılığının büyüklüğü ve birikimlerinin bir kısmını FTX'e yatıranlar da dahil olmak üzere dünyanın dört bir yanındaki insanlar üzerindeki etkisi göz önüne alındığında 40 ila 50 yıl arasında bir cezanın uygun olduğunu söyledi. Savcılar, "Kayıp miktarı en az 10 milyar dolar, bunu tüm zamanların en büyük finansal dolandırıcılıklarından biri haline getiriyor." diye yazdı. 

Savcılar, Bankman-Fried'a hafif bir ceza verilmesi halinde, gelecekte yeni bir dolandırıcılık yapma riskinin bulunduğunu söyledi. Bankman-Fried'ın cezaya hazırlanmak için tuttuğu avukat Marc Mukasey, yasal başvurusunda, şartlı tahliye departmanı tarafından önerilen 100 yıllık cezanın, 2009 yılında tarihin en büyük saadet zincirlerinden birini yönetmekten suçlu bulunan Bernie Madoff'a verilen 150 yılı anımsatacağını savundu. Mukasey, Madoff'un suçlarındaki süre ve paranın miktarı göz önüne alındığında, iki adam arasındaki herhangi bir karşılaştırmanın uygunsuz olduğunu belirtti. Madoff davası 20 yıl süren ve 64 milyar dolarlık kayıp yaratan bir dolandırıcılıktı.

Kaynak: Gazete Oksijen

YORUMLAR

  • 0 Yorum