ABD gemisi, Gazze'ye "liman" inşaı için yola çıktı

Amerikan ordusu, Gazze'ye geçici bir liman inşa edecek olan teknik ekibi ve gerekli ekipmanı taşıyan bir askeri geminin Gazze'ye doğru yola çıktığını duyurdu. Avrupa Birliği, ABD'nin de desteğiyle Gazze'ye deniz yolu üzerinden insani yardım koridoru kurmayı hedefliyor.

ABD gemisi, Gazze'ye "liman" inşaı için yola çıktı
10 Mart 2024 - 21:10
Amerikan ordusu, bir ABD askeri gemisinin Gazze açıklarında geçici bir liman inşa etmek üzere ekipmanla Orta Doğu'ya doğru yola çıktığını açıkladı. "General Frank S Besson" adlı destek gemisi, Cumartesi günü Virginia eyaletindeki bir askeri üsten yola çıktı.

Başkan Joe Biden, ABD'nin Gazze'ye deniz yoluyla yardım ulaştırılmasına yardımcı olmak için yüzer liman inşa edeceğini açıklamıştı. Birleşmiş Milletler, Gazze Şeridi'nde kıtlığın "neredeyse kaçınılmaz" olduğu ve çocukların açlıktan öldüğü uyarısında bulundu. Karadan ve havadan yardım sevkiyatının zor ve tehlikeli olduğu belirtiliyor. Dünya Gıda Programı, konvoylarının ateş altında kalması ve yağmalanması üzerine karadan sevkiyatı durdurmak zorunda kaldı. Cuma günü de paraşütü düzgün açılmayan bir yardım paketinin düşmesi sonucu 5 kişi öldü.

ABD Merkez Komutanlığı X'te yaptığı açıklamada, ABD gemisinin Başkan Biden'ın açıklamasından "36 saatten kısa bir süre sonra" yola çıktığını bildirdi. Açıklamanın devamında geminin Gazze'ye "hayati önem taşıyan insani yardım malzemelerini ulaştırmak üzere geçici bir liman kurmak için ilk ekipmanı taşıdığı" belirtildi. Pentagon, hiçbiri karaya çıkmayacak olan 1000 askerin yardımıyla iskeleyi inşa etmenin 60 gün kadar sürebileceğini söyledi.

Yaklaşık 200 ton gıda yüklü bir yardım gemisi de Pazar sabahı Kıbrıs'taki bir limandan yola çıkmak için hala izin bekliyor. Avrupa Birliği hafta sonu yaptığı açıklamada Gazze'ye en yakın AB ülkesi olan Kıbrıs Cumhuriyeti'nden yardımların doğrudan denize açılmasını sağlayacak yeni bir deniz koridorunun açılacağını duyurmuştu. Bu amaçla bekleyen Open Arms adlı geminin Pazartesi gününden önce yola çıkabileceği umuluyor.

Kaynak: BBC Türkçe

YORUMLAR

  • 0 Yorum