ABD, insani yardımlar için Gazze'ye liman kuracak

ABD Başkanı Joe Biden, Gazze'ye insani yardımları ulaştırabilmek için geçici bir liman kuracaklarını açıkladı.

ABD, insani yardımlar için Gazze'ye liman kuracak
08 Mart 2024 - 19:44
ABD Başkanı Joe Biden, Kongre'deki konuşmasında konuya değindi. Geçici liman planını teyit eden Biden, bu şekilde Filistinlilere yardımda büyük bir artışın garanti altına alınmış olacağını söyledi. Biden "Derhal ateşkes ilan edilmesi için 6 haftadır aralıksız çalışıyorum" dedi ve anlaşmanın "rehineleri evlerine geri getireceğini ve tahammül edilemez insani krizi hafifleteceğini" vurguladı.

Amerikalı yetkililer geçici liman aracılığıyla, günlük yardım miktarının ”yüzlerce kamyon” kapasitesinde artacağını söylüyor. Yetkililer, limanda Amerikan askeri olmayacağını da belirtiyor.

Bağlantı yollarını kimin inşa edeceği ya da yardımın karada nasıl güvence altına alınacağı açıklanmış değil. Birleşmiş Milletler (BM), Gazze’deki nüfusun dörtte birinin ciddi besin kıtlığı eşiğinde olduğu uyarısında bulunuyor. ABD’li yetkililer, limanın kurulmasının "birkaç hafta" alacağını söyledi. Liman aracılığıyla Gazze’ye besin, ilaç ve geçici barınak taşıyan büyük gemilerin yanaşabileceği kaydediliyor.

Kıbrıs üzerinden yapılacak ilk sevkiyatlar İsrail tarafından denetlenecek. 2006'dan bu yana Hamas'ın kontrolündeki Gazze'de Sağlık Bakanlığı, 7 Ekim saldırısı sonrası başlayan İsrail harekatında 30 bin 800'den fazla kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı.

Kaynak: BBC Türkçe 

YORUMLAR

  • 0 Yorum