ABD kampüslerinde Gazze'ye destek protestoları

ABD'de Columbia Üniversitesi'nde başlayan "Gazze'ye destek" protestoları Yale Üniversitesi, New York Üniversitesi gibi diğer büyük üniversitelere de yayıldı. Eylemlerde onlarca protestocu göz altına alındı.

ABD kampüslerinde Gazze'ye destek protestoları
23 Nisan 2024 - 18:38
ABD’de Columbia Üniversitesi’nin ardından Yale Üniversitesi ve New York Üniversitesi gibi önde gelen üniversitelerde de Filistin’e destek eylemleri yapılıyor. Polisin daha önce rektörün izniyle kampüse girip 100’ü aşkın eylemciyi gözaltına aldığı Columbia’da uzaktan eğitime geçilirken polis, 22 Nisan Pazartesi günü de Connecticut’taki Yale Üniversitesi ile Manhattan’daki New York Üniversitesi’nde (NYU) onlarca protestocuyu gözaltına aldı.

Eylemciler Yale’in New Haven’daki kampüsünün çevresindeki yolları trafiğe kapatarak okulun askeri silah üreticileriyle arasına mesafe koymasını talep etti. Öğrencilerin çıkardığı Yale Daily News gazetesine göre polis, 45’i aşkın protestocuyu gözaltına aldı. 

New York Üniversitesi’nde de yüzlerce eylemci öğrenci, İsrail’in saldırıları altındaki Gazze’ye destek için bir araya geldi. Sosyal medyaya yansıyan görüntülerde, polisin Columbia’dakine benzer bir şekilde eylemci öğrencilerin kurduğu çadırları yıktığı görüldü. New York polis sözcüsü, üniversitenin polisten "izinsiz giriş" için muamele yapmasını istemesinin ardından, bazı eylemcilerin gözaltına alındığını açıkladı. Gözaltına alınan protestocuların kesin sayısı ise açıklanmadı. 

Başta Columbia, Yale ve NYU olmak üzere ABD’deki üniversitelerde düzenlenen protestolar, İsrail’in Ekim 2023’ten bu yana, Hamas’ın İsrail’e yönelik "Aksa Tufanı" saldırısının ardından Gazze’ye başlattığı ve 34 bini aşkın Filistinliyi öldürdüğü saldırılara tepki olarak gerçekleşiyor. Son olarak, ABD Temsilciler Meclisi, ABD’nin İsrail'e 26 milyar $ yardım yapmasını da öngören paketi onaylamıştı. 

Kaynak: Gazete Duvar

YORUMLAR

  • 0 Yorum