ABD'li bilim insanları hibrit beyin üretti

Columbia Üniversitesi'nden araştırmacılar, fare ve sıçan hücrelerinin birleşiminden oluşan "hibrit beyin" ile yapılan çalışmayı tamamladı. Deneyler, sıçan hücrelerinin varlığının farelerin koku alma yeteneğini etkileyebileceğini gösterdi.

ABD'li bilim insanları hibrit beyin üretti
26 Nisan 2024 - 23:41

Columbia Üniversitesi'nden araştırmacılar, fare ve sıçan hücrelerinin bir araya getirilmesiyle oluşturulan bir "hibrit beyin" ile dikkat çeken bir çalışma gerçekleştirdi. Bu çalışma, bir hayvanın kaybettiği duyusunu başka bir hayvanın hücrelerinden alarak işlevsel hale getirme üzerine odaklandı.

Normalde fare embriyolarına sıçan hücrelerinin eklenerek yapılan benzer çalışmalarda düzgün işlev görmeme sorunuyla karşılaşılmıştı. Ancak bu sefer, fare embriyolarının döllenmesinden sonraki ilk saatlerde sıçan kök hücrelerinin enjekte edilmesiyle hibrit beyin oluşturuldu. Bu yöntemle, iki farklı hayvanın hücreleri birlikte büyüyüp kaynaştı ve konak farelerin gelişimine uyum sağladı.



Araştırmacılar, hibrit beyne sahip fareler üzerinde koku duyusuyla ilgili deneyler yaptı. Bazı farelerde kokuyla ilgili nöronlar devre dışı bırakıldı veya ortadan kaldırıldı. Sonuçlar, sıçan hücrelerinin varlığının, farelerin koku almasını sağladığını gösterdi. Kristin Baldwin, "Sıçan hücrelerinin fare beyninde bu kadar geniş bir dağılım göstermesi bizi şaşırttı" diyor.

Ancak nöronların sadece devre dışı bırakıldığı fareler, diğerlerine kıyasla başarılı olamadı. Baldwin, bu durumun yedek nöronların eklenmesinin basit bir işlem olmadığını gösterdiğini belirtiyor: "Çalışan bir yedek istiyorsanız, etkisiz hale getirilmiş nöronları temizlemeniz gerekebilir."

Araştırmacılar, sıçan hücrelerinin rastgele dağılması gibi temel zorluklarla karşılaştılar. Ancak enjekte edilen hücrelerin belirli bir hücre tipine dönüşmesi umuduyla çalışmalarını sürdürüyorlar. Bu çalışma, nörolojik hastalıkları ve nörogelişimsel bozuklukları anlamak için önemli bir adım olabilir.

Kaynak: Independent Türkçe


YORUMLAR

  • 0 Yorum