ABD, yıllar sonra yeniden nükleer bomba üretecek

Birleşik Devletler Enerji Bakanlığı yetkilileri, onlarca yıl sonra ilk kez yeni bir nükleer savaş başlığı olan W93'ü üreteceklerini duyurdu. Program, Savunma Bakanlığı'nın gereksinimlerini karşılamak için 19,8 milyar dolarlık fon kullanacak ve mevcut denizaltı tabanlı nükleer gücü güncelleyerek operasyonel etkinliği artırmayı amaçlıyor.

ABD, yıllar sonra yeniden nükleer bomba üretecek
20 Nisan 2024 - 21:59

ABD Enerji Bakanlığı yetkilileri çarşamba günü yaptıkları açıklamada, Birleşik Devletler'in onlarca yıl sonra ilk kez yeni bir nükleer savaş başlığı ürettiğini duyurdu. Ancak bu kez, bunu nükleer test yapmadan gerçekleştireceklerini belirttiler.

Bu yeni savaş başlığı, denizaltılardan fırlatılacak balistik füzelerde kullanılacak ve W93 adını taşıyor. Enerji Bakanı Jennifer Granholm ve Ulusal Nükleer Güvenlik Ajansı (NNSA) Yöneticisi Jill Hruby, Senato Silahlı Kuvvetler Komitesi'ne yaptıkları açıklamada, savaş başlığının 2025 mali yılı için talep edilen 19,8 milyar dolarlık fon kullanılarak üretildiğini ifade ettiler.

Savaş başlığının tasarım aşamasının, II. Dünya Savaşı sırasında ilk nükleer bombaların üretildiği Manhattan Projesi'nin merkezi olan Los Alamos Ulusal Laboratuvarı'nda başladığı belirtiliyor. Yetkililer, savaş başlığının üretimine 2030'ların ortasında başlanacağını açıkladılar.



Pentagon için nükleer kapasitenin güncellenmesinin önemli bir öncelik olduğunu vurgulayan yetkililer, denizaltılardaki nükleer silahların ABD'nin nükleer gücünün merkezinde olduğunu belirttiler. Bu stratejik kapasitenin diğer parçaları arasında bombardıman uçakları ve kıtalararası balistik füzeler bulunuyor.

NNSA'nın internet sitesinde, W93'ün "Savunma Bakanlığı tarafından belirlenen gereksinimleri karşılamak üzere oluşturulan yeni bir program" olduğu belirtiliyor.

Denizaltılardaki nükleer güçlerin, mevcut 14 Ohio sınıfı denizaltıdan 12 Columbia sınıfı füze botuna sığacak şekilde küçültüleceği ve W93'ün, W76 ve W88 savaş başlıklarından daha hafif olacağı ve böylece menzilinin artacağı ifade ediliyor.

Enerji Bakanlığı'nın ayrıca 2,84 milyar dolarlık bir talepten gelen finansmanı kullanarak mevcut 5 savaş başlığını güncelleyeceği ve bunların arasında uçaklardan atılan bir nükleer yerçekimi bombası olan B61'in de bulunduğu belirtiliyor. Güncellenmiş versiyonun 2025'e kadar tamamlanacağı kaydediliyor.

Granholm ve Hruby, W93'ün, yeni yeraltı nükleer patlayıcı testi gerektirmeyecek, mevcut tasarımlara dayanan yeni bir savaş başlığı programı olduğunu aktardı. Yetkililer, savaş başlığının operasyonel etkinliğini artırmak için Savunma Bakanlığı'nın gereksinimlerini karşılayacağını eklediler.

Savaş başlığının, Birleşik Krallık'ın yardımıyla üretileceği ve Güney Carolina'daki Savannah River Ulusal Laboratuvarı'nın emekli Amiral Charles Richard'ın talebi üzerine plütonyum kuyuları oluşturacağı belirtiliyor.

Kaynak: Independent Türkçe


YORUMLAR

  • 0 Yorum