Adam kazandı: Erdoğan yeniden Cumhurbaşkanı seçildi

YSK Başkanı Yener, resmi olmayan sonuçlara göre Erdoğan'ın ikinci turda Cumhurbaşkanı seçildiğini açıkladı. Dünya liderleri, AB ve NATO Erdoğan'ı seçim başarısından dolayı tebrik etti. Kılıçdaroğlu, mücadeleye devam edeceğini söyledi.

Adam kazandı: Erdoğan yeniden Cumhurbaşkanı seçildi
10 Haziran 2023 - 21:25
Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Ahmet Yener, resmi olmayan sonuçlara göre, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turunda yaklaşık %52 oyla yeniden göreve seçildiğini açıkladı. Erdoğan 27 milyon 725 bin 131, Kılıçdaroğlu 25 milyon 432 bin 951 oy aldı. Anadolu Ajansı'nın verilerine göre Erdoğan, Türkiye'de 81 ilin 52'sinde Kılıçdaroğlu'nu geride bıraktı. 

Erdoğan, seçim zaferi sonrası Beştepe’de yaptığı balkon konuşmasında, “İnşallah Türkiye Yüzyılı'nı beraber inşa ve ihyaya devam ediyoruz." dedi. Kılıçdaroğlu ise “Her zaman hakkınız, hukukunuz için mücadele verdim, vermeye devam edeceğim.” diye konuştu.

Erdoğan destekçilerine, "Siz Cumhur İttifakı'nı mahçup etmediniz, yalnız bırakmadınız. Bu yolda beraber yürüdük. Gece gündüz demeden yürüdük ve sizler bu görevi yine bizlere verdiniz." sözleriyle seslendi. Konuşmasının ardından Erdoğan, Cumhur İttifakı'ndaki tüm partilerin liderleri ve seçimin ikinci turunda kendisine destek veren Sinan Oğan ile birlikte kalabalığı selamladı. Erdoğan daha sonra, TBMM Başkanı Mustafa Şentop ile birlikte Cumhur İttifakı'nı oluşturan partilerin genel başkanlarını Beştepe'de kabul etti.

Sinan Oğan, Twitter hesabından, “Seçmenimiz bu oylar Sinan Oğan’a verilmedi diyenlerin heveslerini kursağında bırakmış, bize güvenmiş ve önemli ölçüde bizim olduğumuz yeri seçmiştir. Buradan PLANA SADIK KALan tüm vatandaşlarıma şükranlarımı sunuyorum.” mesajını paylaştı.

Kılıçdaroğlu ise CHP Genel Merkezi’nde yaptığı basın açıklamasında, "Bu toprakların bir insanı olarak her zaman hakkınız, hukukunuz için, kimse sizi ezmesin diye, bolluk içinde yaşayın diye mücadele verdim, vermeye devam edeceğim." dedi. Kılıçdaroğlu sözlerini şöyle sürdürdü:

“Son yılların en adil olmayan seçim sürecini yaşadık. Devletin bütün imkanları bir siyasi partiye seferber edildi, bir adamın ayakları altına serildi. Bu ahlak ve hukuk dışı baskılara, yayılmak istenen korku iklimine boyun eğmeden mücadele eden Millet İttifakı'nın genel başkanlarına, teşkilatlarına, seçmenlerimize, sandıklara sahip çıkan vatandaşlarıma teşekkür ederim.

“Halkın otoriter bir yönetimi değiştirme iradesi tüm baskılara rağmen ortaya çıktı. CHP ve Millet İttifakı tüm unsurlarıyla her cephede mücadelesini vermektedir. Ülkemize gerçek anlamda demokrasi gelinceye kadar bu mücadelenin öncüsü olmayı sürdüreceğiz.”

Millet İttifakı liderleri, Kılıçdaroğlu'nun davetiyle CHP Genel Merkezi'nde bir araya geldi, toplantı sonrası açıklama yapılmadı. İYİ Parti lideri Meral Akşener ise daha önce yaptığı açıklamada, "Milletimizin hiçbir mensubu seçim sonuçları üzerinden bir umutsuzluğa kapılmasın. Bir yenilmişlik hissiyle karamsarlık hissetmesin. Demokrasiye inanıyorsak, seçimlerin en temel gösterge olduğunu da unutmamalıyız. Biz hala buradayız, İYİ Parti ve İYİ Parti'nin mensupları burada, Meclis'te, Türkiye'de.” dedi.

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, “Sayın Erdoğan ve irili ufaklı ortakları bu ülkeyi maalesef yönetemeyecek. Çünkü işi bilen çalışkan dürüst kadroları kalmadı artık. Üzülerek söylüyorum her alanda sadece ve sadece kötüye gidişin devamını göreceğiz. Ancak biz buradayız her yanlışa dur diyecek kadar güçlüyüz.” diye konuştu.

İkinci turda Kılıçdaroğlu’na destek açıklayan Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ, seçimlerin ardından Twitter üzerinden, "Zafer Partisi üzerine düşeni yapmıştır. Ancak stratejide yapılan hata taktik başarılar ile düzeltilmiyor." mesajını paylaştı.

Yeşil Sol Parti’nin düzenlediği basın toplantısında konuşan Sözcü İbrahim Akın ise "Sonuçlar açıkça göstermiştir ki, bu ülkedeki her iki kişiden birinin değişim talebi vardır.” dedi. “O nedenle Türkiye siyasetinin öncelikli görevi de tıkandığı açık olan, toplumun kutuplaşmasına yol açan ve demokrasi zeminini ortadan kaldıran mevcut sistemi değiştirmektir." ifadelerini kullanan Akın, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bizler buradayız. Hem Meclis’te hem de hayatın bütün alanlarında değişim için demokratik mücadelenin öncülüğünü sürdüreceğiz. Bu yoldan dönmeyeceğiz, toplumu esas alarak birlikte mücadele edeceğiz.”

Seçim sürecinin adil ve eşit olmadığını kaydeden Akın şöyle konuştu: “Tek adam rejiminin baskı koşullarında gerçekleşen adil ve eşit olmayan bir seçim yaşadık. Cumhur İttifakının adayı Tayyip Erdoğan devletin tüm imkân ve araçlarını sınırsızca kullanmıştır. Saray’ın propaganda aygıtı tarafından doğrudan fonlanan ve sosyal medyada trol orduları tarafından yürütülen manipülasyonlar, üretilen bilgi kirliliği ve montajlı videolar, seçimlerin adil olmadığını açıkça gösteren en çarpıcı örneklerden bazılarıdır.”

Edirne Cezaevi'nde yaklaşık 6,5 yıldır tutuklu bulunan eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın sosyal medya hesabından şu paylaşım yapıldı:
 

11 Mayıs'ta cumhurbaşkanı adaylığından çekilen Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce ise yeniden göreve seçilen Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı tebrik etti. İnce, Erdoğan'a hitaben, "Memleketin dağ gibi birikmiş sorunlarını çözmesinde kolaylıklar dilerim." dedi ve muhalefeti de “nerede yanlış yapıyoruz diye kafa yormaya” çağırdı.

Kaynak: BBC Türkçe 

YORUMLAR

  • 0 Yorum