Akdeniz'de dev gözlü deniz solucanı bulundu

Bilim insanları, Akdeniz'de devasa gözlü deniz solucanı türü keşfetti. Vanadis türü bu solucanın gözleri kafasından 20 kat daha ağır ve memeliler kadar keskin görüş sağlıyor. Solucanların gözleri ultraviyole ışığı görme yeteneğine sahip ve bu sayede biyolüminesan sinyallerle gece iletişim kurabiliyor.

Akdeniz'de dev gözlü deniz solucanı bulundu
16 Nisan 2024 - 04:41
Bilim insanları, dev gözlü bir deniz solucanı keşfetti ve bu buluş karşısında şaşkına döndü. İtalya'nın Ponza Adası yakınlarında bulunan Vanadis deniz solucanı, kafasından 20 kat daha ağır olan gözlere sahip. Bu dev gözler, bir memeli kadar keskin görüş sağlıyor.

Araştırmacılar, bu solucanın denizin karanlık derinliklerinde sadece kendi aralarında anlaşılabilen gizli bir dile sahip olabileceğinden şüpheleniyor. Gececil solucanın gözleri o kadar büyük ki, insanların gözleri de bu kadar büyük olsaydı, başımıza fazladan 100 kilogram eklenirdi.

Solucanın gözleri, fare veya sıçanlarınkine eşdeğer "olağanüstü görüş" sağlıyor ve türün küçük nesneleri görmesini ve gece denizde hareketlerini takip etmesini sağlıyor. Dr. Anders Garm, bu yeteneğin genellikle eklembacaklılar ve kafadanbacaklılarla birlikte omurgalılara özgü olduğunu belirtti.

Solucanın basit sinir sisteminin karmaşık işlevleri nasıl yerine getirdiğini anlamaya çalışan bilim insanları, solucanın gözlerinin ultraviyole ışığı görecek şekilde geliştiğini tespit etti. Bu durum, Vanadis'in gece denizinde biyolüminesan sinyalleri gördüğüne işaret ediyor.



Araştırmacılar, solucanların kendilerinin de biyolüminesan olabileceği ve çiftleşmek ile avlanmak için UV ışığıyla iletişim kurabileceğini tahmin ediyor. UV biyolüminesansının diğer hayvanlarda henüz görülmemiş olması bu buluşu heyecan verici kılıyor.

Dr. Garm, "UV ışığı kullanarak avcılarını cezbetmeden gizli bir dile sahip olabiliyorlar. Bu, çiftleşmeyle ilgili gizli bir dile sahip olduklarını gösteriyor." dedi. 

Araştırmacılar, Vanadis deniz solucanının gündüzleri nerede saklandığını ve gözlerini gündüz de kullanıp kullanmadığını anlamaya çalışıyor. Geceleri yapılan en önemli faaliyetler, gözlerin gece işlevini öne çıkarıyor. Bu yeni keşif, deniz ekosistemi ve evrimsel süreçler açısından büyük önem taşıyor.

Kaynak: Independent Türkçe

YORUMLAR

  • 0 Yorum