Almanya'da yıllık enflasyon Mart'ta %2,2'ye düştü

Almanya Federal İstatistik Ofisi (Destatis), fiyat artışlarına ilişkin Mart ayı öncü verilerini açıkladı. Ülkede enflasyon oranı, aylık bazda ise %0,4 artış gösterdi.

Almanya'da yıllık enflasyon Mart'ta %2,2'ye düştü
03 Nisan 2024 - 09:29

Almanya Federal İstatistik Ofisi (Destatis), fiyat artışlarına ilişkin Mart ayı öncü verilerini açıkladı. Buna göre, Almanya'da Şubat'ta %2,5 olan yıllık enflasyon, Mart'ta %2,2'ye geriledi. Böylece ülkede enflasyon oranı Nisan 2021'den (%2) beri en düşük değere geriledi. Ülkede enflasyon Mayıs 2021’de ise yine %2,2 seviyesindeydi. Piyasalardaki beklenti de enflasyonunun Mart'ta %2,2’ye inmesi yönündeydi. Ülkede enflasyon oranı, aylık bazda ise %0,4 artış gösterdi. AB uyumlu TÜFE de Mart'ta bir önceki aya göre %0,6 ve yıllık bazda %2,3 yükseldi. Almanya'nın gıda ve enerji hariç tutularak hesaplanan çekirdek enflasyon oranı ise Şubat'ta %3,4 seviyesinden Mart'ta %3,3’e geriledi.

Ülkede aylardır enflasyonda en büyük belirleyici olan gıda ürünlerinde fiyatlar Mart'ta bir yıl öncesine göre %0,7 ve enerji ürünleri %2,7 düşüş gösterdi. Orta vadede %2'lik enflasyon hedefleyen AMB'nin yaptığı tahminlere göre bu hedef uzakta değil. AMB’nin bu hedefine diğer Avrupa ülkelerinin de giderek yaklaşması dikkati çekiyor. Fransa'da enflasyon %2,4'e gerilerken İtalya'da ise oran %1,3 ile bir süredir AMB hedefinin altında kalıyor.

Bu arada, Euro Bölgesi'nde Ocak'ta %2,8 olan yıllık enflasyon, Şubat'ta %2,6'ya geriledi. 20 ülkeli bölgede çekirdek enflasyon Ocak'ta %3,3 iken Şubat'ta %3,1'e düştü. AMB, Temmuz 2022'den bu yana art arda 10 toplantıda faiz oranlarını toplamda 450 baz puan artırmıştı. Eylül 2023'teki toplantısında mevduat faizini %4'e yükselten Banka, Ekim, Aralık, Ocak ve Mart toplantılarında değişikliğe gitmedi.

AMB'nin, artık giderek artan şekilde ilk faiz indirimine doğru ilerlemesi de dikkati çekiyor.
Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde, 20 Mart'ta, Bankanın muhtemelen Haziran 2024'te ilk faiz indirimine karar vermek için yeterli güvenceye sahip olacağını belirterek, "İlk faiz indiriminden sonra faizlerin izleyeceği yolu önceden taahhüt edemiyoruz." ifadesini kullanmıştı. Almanya, İtalya, Hollanda, Slovakya, İspanya, İrlanda ve Yunanistan merkez bankası başkanları da faiz indirimi için haziran ayını işaret etmişti. Avrupa Merkez Bankası, faiz oranlarını belirlemek için 11 Nisan ve 6 Haziran'da toplanacak.

Kaynak: Bloomberg HT


YORUMLAR

  • 0 Yorum