Almanya'da kalifiye işçi eksikliği rekor seviyede

Almanya'da birçok sektörde personel eksikliği yaşanırken, bilişim meslekleri en fazla eleman açığı olan sektör oldu. Okuyan öğrenci sayısının azalması ve mezun sayısında düşüş bu sorunu tetikliyor. Almanya'nın refah seviyesini korumak için yılda 400 bin yabancı işçiye ihtiyaç duyuluyor.

Reklam
Reklam

Almanya, yıllardır önlem alınmasına rağmen ciddi sayıda yabancı çalışana ihtiyaç duyuyor. Bu sorun, hem ekonomi uzmanları hem de çeşitli sektörlerin temsilcileri tarafından alarm verici bir şekilde ifade ediliyor. Gastronomiden sanayiye, ticaretten sağlığa, lojistikten inşaata kadar birçok sektör, kalifiye personel eksikliğinden şikayetçi ve bu durum, Almanya'nın geleceği için en büyük risklerden biri olarak tanımlanıyor.

Bir huzurevi, hemşire bulmak için ortalama 8 ay beklemek zorunda kalıyor. İnşaat şirketleri, uygun personel için en az 6 ay beklemek durumunda. Uzmanlar, mevcut refah seviyesini korumak için yılda toplamda 400 bin yabancı işçinin Almanya'ya göç etmesi gerektiğini belirtiyor.

Alman Ekonomi Enstitüsü'nün verilerine göre, geçen yıl ülkede yeni bir rekor kırıldı ve 630 binden fazla açık pozisyon doldurulamadı. Eleman açığının rekor seviyeye ulaştığı sektör ise bilişim meslekleri oldu. 2022'de, bilgi teknolojileri alanında ülke genelinde 67,924 pozisyonun açık kaldığı bildirildi. Bu rakamın tüm zamanların rekoru olduğu ifade edildi. Bu durumun bir nedeni, Almanya'da bilişim, matematik, fen bilimleri ve teknoloji alanlarında okuyan öğrenci sayısının azalması ve mezun sayısında da düşüş yaşanması.

Nakliye ve lojistik sektöründe de ülke içindeki işçi açığı giderilemiyor. Bu alanda kazanç, yapılacak işin boyutuna bağlı olarak değişmekle birlikte, yıllık ortalama gelirin 30 ila 40 bin Euro arasında olduğu söylenmektedir.

Havacılık sektörü de uzman personel ihtiyacıyla karşı karşıya. Alman Ekonomi Enstitüsü'nün (Ifo) yaptığı bir araştırmaya göre, havalimanlarında en az 8 bin uzman personel eksikliği bulunmaktadır. Geçen yaz, Almanya, havalimanlarındaki personel sıkıntısının giderilmesi için geçici olarak Türkiye'den 2 bin eleman getirme kararı aldı. Ancak bürokratik sorunlar nedeniyle gelen personel sayısı yeterli olmamıştı.

Kaynak: VOA Türkçe