Bilgi Birikimi ve Enerji

Ahmet A. Kefenoğlu

Michio Kaku, Kardashev Ölçeği tekrar sorulduğunda, "Ben bir fizikçiyim. Medeniyetleri ölçeklerken enerji ve bilgi birikimi parametresine bakarım." diyor. Bahsettiği ölçekte en üst medeniyetler yıldızların enerjisini kullanabilecek seviyede gelişen medeniyetler, ortalama insanın hayalini zor kuracağı tipte medeniyetler...

İnsanları değerlendirirken de benzer parametreleri kullanabiliriz. Tarihte devlet kavramının insan hayatına benzetilmesi boşuna değil. Son tahlilde devletleri, medeniyetleri oluşturan varlık da insan/lar/dır.

Bilgi birikimi olağanüstü olsa bile enerjisi düşük olan insan tipinin dünyaya sağlayacağı faydanın hep bir derece eksik olduğunu düşünürüm. Aynı şekilde müthiş enerjisi olan fakat bilgi birikimi zayıf olan insan tipinin de kendisine ve çevresine sağladığı fayda güdük kalıyor. Modern bilimin menşei bugünkü Yunanistan topraklarıdır. Fakat asırlar içinde Yunan medeniyetinin nasıl el değiştirdiğini, Avrupa'nın bu birikimi değerlendirdiğini görüyoruz. Kültürel seviye yetmiyor, enerji enerji, biraz da sinerji!

Belli ki enerjimizi ve bilgi birikimimizi aynı oranda yükseltmemiz şart. Yıldızlardan enerji alabilmemiz için gelenek-göreneğimizin, ortam okuma tecrübemizin, insanlık tarihi, bilim tarihi, felsefe üzerine ciddi birikimimizin olması şart. Çaydan aldığın enerji ile protein tozundan aldığın enerji bir değil. Fakat protein tozundan aldığın enerjiyi de bilgi birikiminle üretime dönüştüremezsen kasların gevşer, entropi gereği, olan gücünü de kaybedersin. O yüksek enerjini kontrol edemezsen meczup olursun. Lise yıllarında derslerimize gelen hocalarım geliyor aklıma. Kimisi yüksek enerjisiyle sınıfın ambiyansını radyo frekansı ayarlar gibi ayarlar, kontrol ederdi ve bilgiyi tabiri caizse zihnimize çakardı. Kimisi ise “biliyor ama satamıyor” idi. Öğretmek istediğini istediği seviyede öğrencisine aktaramayan öğretmenlerim edindikleri bilgi birikimini doğru enerji ile kullanamıyordu.

Hasılı enerjimizi artırmak ve kontrol etmek, bilgi birikimimizi derinleştirmek ve kişisel projemize hakim olmak sahici bir denge işidir.

Ahmet A. KEFENOĞLU 04.02.2021 (Proje 99)