Burji Le, Fare, Nonlineer Dil - Sekizleme 070920

Ahmet Kubilay

1. “Var olmakla yok olmak arasındaki ince çizgideyim ve fark edilmiyorum. Gerisini sen düşün. Çizgi benden kalın!” Düğün Dernek filminden…

2. Bruce Lee gerçek bir dövüşçüydü. Çinlilerin kadim bilgelerine ait “gizli ilimler”i “beyaz adam”a öğrettiği için öldürüldüğüne inananlar var. Oysa resim ölüm raporunda fani vücudunun “equagesic” ilacıyla dolu olduğu yazıyordu. Halk tabiriyle ifade edersek; beyni şişmiş. Bir tık ötesinde ve tıbbi sayılacak bir ifadeyle de ölümünün sebebi anevrizma imiş. İşte insan bu; bir varmışmış, bir yokmuşmuş. Bruce Lee dünya çapında bilinen bir isimdir. Amerikalılar buna “household name” diyorlar. “Her eve giren” diye tercüme etsek yeridir.

3. Benim tespit ettiğim bir konu var. Çin bir üst kültür ve bilinç seviyesine “bilim kurgunun yaygınlaştırılması” politikasıyla çıkmış olabilir. Bu hususta kuvvetli delillerimiz var! Aynı sürecin Avrupa’dan daha yüksek bir hakimiyet ve işleyiş bilincine çıkma boyutunda ABD’de de 1930’lar ve 40’larda yaşandığını düşünüyorum.

4. Okumayı yeni öğrenmiş küçük bir çocukken Envarül Aşıkin okuduğumu hatırlıyorum. Kitapta cennet ve cehennemle ilgili çizimler vardı. İnsan öncesi bir ırkın, İblis’in ırkının dünyayı şenlendirirken bu imtiyazı terk edip yerlerini biz insanlara bıraktığının anlatıldığını hatırlıyorum. Anlatılanlar nasıl olağanüstü, nasıl gerçeküstü, nasıl acayip şeylerdi. O okuma anlarının anısı kafamda ama o anlar, varlığımın ve etrafımdaki varlığın o var olma hali şimdi nerede? Benim bulunduğum şu ana göre çoktan geçip gittiler sanılır oysa onlar her zaman varlar. O üçten çok boyutlu haller hep var olmaya devam ediyor gelip geçen biziz. Belki de biz ve zaman arasında böyle izahı bildiğimiz dille çok zor olan, belki mümkün olmayan bir korelasyon var. Bunu biliyorum ama formüle etmek, örüntülerini günlük dille sabitlemek zor. Nonlineer dile başvurmak icap ediyor.

5. Hangisi daha karizmatik? Bal porsuğu mu, firavun faresi mi? Milli sembollerimiz arasında en az bu ikisinden birinin olması sanki iyi olurdu. Şahsi tercih noktasında da her ikisi de derim. Çünkü her ikisi de yek diğerinden karizmatik.

6. Norm bozuksa, normal anormal değil midir? Ve çok yaygın anormalle nasıl başa çıkılır? Senaryonun özü bu ve filmin sonunda yüksek zekaya inananlar kazanacak!

7. Namaz kıldırmakla görevli memurların başı sayın hocam, kusura kalma ama herhangi bir ibadethaneye takılacak 150 bin liralık avizeye harcanacak hayrın kimseyi cennete götüreceğini sanmıyorum. Kimin cennete nasıl gideceği konusunda kararın da devlet memurlarına bırakıldığını hiç sanmıyorum. Sen arabana bin, keyfine bak!

8. “Hayır. Hayır. Kesinlikle kabul etmirem!”

Ahmet Kubilay 2020-09-07 23:16:06