AP, Avrupa Basın Özgürlüğü Yasası'nı kabul etti

Avrupa Parlamentosu, gazetecileri siyasi baskılara karşı koruma amacı taşıyan Basın Özgürlüğü Yasası'nı kabul etti. Yasanın yürürlüğe girebilmesi, Avrupa Birliği (AB) üyesi 27 ülke ulusal meclisi tarafından kabul edilmesine bağlı.

AP, Avrupa Basın Özgürlüğü Yasası'nı kabul etti
13 Mart 2024 - 23:53
Avrupa Birliği (AB), Avrupa Parlamentosu tarafından onaylanan "Basın Özgürlüğü Yasası" kapsamında gazetecileri siyasi baskı ve gözetimlere karşı daha sıkı korumaya hazırlanıyor. Yasa gazetecilerin, kaynaklarının gizliliğinin korunması ve gazetecilere karşı casus yazılım kullanılmasının yasaklanmasını içeriyor.

Avrupa Parlamentosu'nda yapılan oylamaya 464 milletvekili katıldı. Meclis'teki 92 "hayır" oyuna karşı 307 vekil "evet" yönünde oy kullandı. Oylamada 65 vekil de "çekimser" kaldı. Kabul edilen yasa, editoryal bağımsızlığı güvence altına almayı amaçlıyor.

Değerler ve Şeffaflıktan Sorumlu AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Vera Jourova, "bağımsız medyanın demokrasiler için vazgeçilmez olduğunu" belirterek "medyayı korumanın demokrasilerin görevi olduğunu" dile getirdi. Jourova, yapılan oylama öncesinde yaptığı açıklamada, yasanın hükümlerinin Avrupa'da medyanın karşı karşıya olduğu "hükümetlerin editoryal kararlara müdahalesi, kamu medyası üzerindeki baskı, gazetecilerin gözetimi, medya sahipliğinin ve devlet reklamlarının şeffaf olmaması veya medya düzenleyicileri arasında koordinasyon eksikliği" gibi "aşikar olan sorunları" ele aldığını söyledi.

Avrupa Basın Özgürlüğü Yasası'nın taslağı, Macaristan ve Polonya gibi AB üyesi ülkelerde medya çoğulculuğu ve bağımsızlığının gerilemesine, ayrıca Pegasus ve Predator gibi casus yazılımların gazetecileri hedef almak için kullanılmasına tepki olarak 2022 yılında Avrupa Komisyonu tarafından sunulmuştu. Yasanın yürürlüğe girebilmesi için AB üyesi 27 ülke ulusal meclisi tarafından kabul edilmesi gerekiyor.

Kaynak: Euronews Türkçe

YORUMLAR

  • 0 Yorum