Arnavutluk, Kuçova Hava Üssü'nü NATO'ya açtı

Arnavutluk, Sovyet döneminden kalan Kuçova Hava Üssü'nü, Rusya'nın olası saldırılarına karşı NATO uçaklarına hizmet vermek üzere yeniden açtı.

Arnavutluk, Kuçova Hava Üssü'nü NATO'ya açtı
05 Mart 2024 - 22:42
Arnavutluk'ta komünist rejim döneminde inşa edilen ve uzun yıllar Rus ve Çin uçaklarına ev sahipliği yapan Kuçova Hava Üssü, NATO uçaklarına hizmet vermek üzere yeniden açıldı. Savaş uçağına sahip olmayan NATO üyesi Arnavutluk'un hava sahası, İtalya ve Yunanistan tarafından korunuyor.

NATO, Batı Balkanlar'daki varlığını güçlendirmek amacıyla üssün restorasyonu için 50 milyon € harcama yaptı. Açılış töreninde konuşan Arnavutluk Başbakanı Edi Rama, "Rusya'dan gelen tehdidin arttığı bir ortamda Kuçova Hava Üssü'nü NATO uçaklarına hizmet vermek üzere yeniden açtık. Üs, Rusya Federasyonu'nun tehdidi ve neo-emperyalist emelleri karşısında tehlike altında olduğunu hepimizin bildiği Batı Balkanlar bölgesine ek güvenlik sağlayacak." dedi.

Kuçova Hava Üssü, NATO'nun Batı Balkanlar'daki ilk hava üssü olma özelliği taşıyor. Arnavutluk'un güneyinde yer alan üs, ülkede hüküm süren komünist rejim (1944-1991) tarafından 1955'te inşa edilmişti. Bir zamanlar Sovyet ve Çin yapımı MIG'lerin Batı ile olası bir savaş durumu için harekete hazır halde bekletildiği hava üssü, "Stalin Şehri" olarak bilinen Kuçova kasabasında yer alıyor.

NATO'ya 2009 yılında katılan Arnavutluk, Adriyatik kıyısındaki Porto Romano'da bir deniz üssü inşa etmek için NATO ile görüşmeler yürütüyor. Güneyde Yunanistan ve kuzeyde Karadağ ile sınırı olan Adriyatik ülkesinin hava sahası, İtalya ile Yunanistan tarafından korunuyor.

NATO'nun kuruluşunun 70. yıl dönümü nedeniyle 2019'da Arnavutluk'a bir hava taktik üssü inşa etme kararı alınmıştı. Bu kapsamda Kuçova Hava Üssü'nün modernizasyonu projesi hayata geçirilmiş ve Ocak 2022'de saha çalışması başlatılmıştı. Arnavutluk makamları, bu üssü hem ülkenin ulusal güvenliği için hem de bölgesel güvenlik için önemli buluyor.

Kaynak: Euronews Türkçe

YORUMLAR

  • 0 Yorum