Atina'da "tren kazası" protestosunda arbede

Yunanistan'da 57 kişinin ölümüyle sonuçlanan tren kazasından sonra ülke genelinde iktidar aleyhinde protestolar düzenlendi. Başkent Atina’daki eylemde göstericiler ve güvenlik güçleri arasında arbede yaşandı.

Atina'da "tren kazası" protestosunda arbede
09 Mart 2023 - 06:47
Yunanistan'da geçen hafta yaşanan ve 57 kişinin ölümüyle sonuçlanan tren kazasında hayatını kaybedenler için ülke genelinde iktidar aleyhinde protestolar düzenlenirken, başkent Atina’daki eylemde göstericiler ve polis arasında arbede çıktı. Polis, parlamento önündeki eylemde güvenlik güçlerinin üzerine molotofkokteyli ve taş atan göstericileri göz yaşartıcı gaz kullanarak dağıttı.

İşçi sendikaları ve öğrenci derneklerinin önderliğinde başkentte düzenlenen gösteriye 30 bin dolayında kişi katıldı. Başkentteki Sintagma Meydanı'nda bir araç göstericiler tarafından ateşe verildi. Kazada hayatını kaybedenlerin çoğunun üniversite öğrencisi olması nedeniyle, ailelerin genellikle çocuklarına söylediği "Varınca mesaj gönder." sözü de sembolik olarak eylemde kullanılan sloganlar arasında yer aldı.

Ülkenin 2. büyük kenti Selanik’te düzenlenen gösteriye ise en az 20 bin kişi katıldı. Gösteride öğrencilerin polis kordonunu aşmaya çalışması üzerine güvenlik güçleriyle protestocular arasında arbede çıktı. Patras ve tren kazasının meydana geldiği Larisa kentlerinde de göstericiler iktidarı protesto etti. Ülke genelinde yaklaşık 65 bin kişi, iktidarı protesto etmek için sokağa çıktı.

Başkentte toplu taşıma araçlarının grevi ulaşımı felce uğratırken, anakaradan adalara yapılan gemi seferleri de büyük ölçüde aksadı. Yüksek öğrenimde öğrencilerin ve öğretim görevlilerinin bugünkü gösteriye geniş katılımı yüzünden, üniversitelerde eğitime bugün ara verildi. Yunanistan'da demir yolları çalışanları da geçen perşembe başlattıkları grevi bugün de sürdürme kararı aldı.

Kaynak: Euronews Türkçe

YORUMLAR

  • 0 Yorum