Belçika'da Türk ve Kürt grupları arasında kavga

Belçika'da Nevruz kutlamalarında Türk ve Kürt gruplar arasında çıkan kavgalarda 6 kişi yaralandı. Kutlamalara katılan bazı grupların, Türk semtinden geçerken ve PKK sloganları atması sonucu gruplar arasındaki gerilim bir anda kavgaya dönüştü. Polis tazyikli su ve göz yaşartıcı gaz kullanarak kalabalığı dağıttı. Bölgede olağanüstü hal ilan edildi.

Belçika'da Türk ve Kürt grupları arasında kavga
25 Mart 2024 - 22:55
Belçika'nın Hasselt kentine bağlı Heusden-Zolder ve Houthalen-Helchteren ilçelerinde Pazar akşamı Türk ve Kürt gruplar arasında çıkan kavgalarda biri ağır 6 kişi yaralandı. Polis, olaylara karışan bir kişinin gözaltına alındığını, diğer şüphelilerin belirlenmesi için çalışmaların sürdüğünü açıkladı. Gece yarısından itibaren bölgede durumun normale döndüğü, ancak güvenlik önlemlerinin halen sürdüğü belirtiliyor. Heusden-Zolder Belediyesi, kavgalar nedeniyle kriz merkezi oluşturdu ve bu sabah merkezdeki toplantıda durum değerlendirmesi yapıldı. Belediye Başkanı Mario Borremans, Pazar gecesi çıkan olayların ardından durumun kontrol altına alındığını, başka olay yaşanmadığını söyledi ve federal ile yerel polisin bölgede devriye gezdiğini vurguladı.



Olayların başlangıcı Belçika medyasına göre, Hollanda ve Almanya'dan gelenlerin de katılımıyla yaklaşık 5 bin Kürt, Pazar günü Leuven kenti yakınlarındaki Kessel-Lo ilçesinde düzenlenen Nevruz kutlaması için bir araya geldi. Kutlamaların ardından küçük bir araba konvoyu öğleden sonra Heusden-Zolder'a geri döndü. Belçika medyasına göre korna çalarak geçen ve PKK sloganları atan grup, bölgede yoğun olarak yaşayan Türk topluluğun tepkisini çekti. Houthalen-Helchteren Belediye Başkanı Alain Yzermans, "Bu kavgaların tetikleyicisi, Leuven'den Houthalen ve Heusden'e doğru ilerleyen ve Türk kökenli kişilerle tartışmalara neden olan semboller taşıyan bir Kürt konvoyuydu." dedi ve devamında bu durumun bir Türk'ün fiziksel saldırıya uğramasıyla sonuçlandığını belirtti.

Belediye başkanının verdiği bilgiye göre, olayın büyümesi üzerine, konvoydaki Kürt grup, Kolder sokağındaki bir eve sığındı. Birkaç yüz kişilik Türk grubu, tekbir ve sloganlar eşliğinde sokağa gelerek, eve saldırmak istedi. Polis, Kürt grubun sığındığı evi kordon altına alarak, Türk grubun yaklaşmasına izin vermedi. Bu sırada Türk grupla polis arasında zaman zaman arbede yaşandı. Bazı araçların camları kırıldı. Polis, kalabalığı dağıtmak için tazyikli su ve göz yaşartıcı gaz kullandı. Olayların büyümesi üzerine, bölgede olağanüstü hal ilan edilerek, çok sayıda polis konuşlandırıldı. Evdeki grup, akşam saatlerinde polis tarafından tahliye edildi. Ancak sosyal medya aracılığıyla olayın duyulmasının ardından kavgalar farklı mahallelere yayıldı.

Heusden-Zolder ve Houthalen-Helchteren'deki mahallelerde yaşanan olayları takip edebilmek için polis helikopterleri yönlendirildi. Polis, gerilimin daha da artmasını önlemek için taraflara sükunet ve işbirliği çağrısı yaptı. Heusden-Zolder'deki Sultan Ahmet Camii, halkı sakin olmaya davet eden bir açıklama yaptı. Cami yönetiminin açıklamasında, “Maalesef provokasyon sonucunda kesinlikle istemediğimiz olaylar yaşandı. Polis artık durumu kontrol altına aldı ve herkesi sakin olmaya, evlerine dönmeye ve kimsenin oyununa alet olmamaya davet ediyoruz." denildi.

Kaynak: BBC Türkçe

YORUMLAR

  • 0 Yorum