Berkshire, Apple hisselerinin %13'ünü sattı

Berkshire Hathaway Inc. Apple hisselerinin %13'ünü (yaklaşık 115 milyon hisseyi) sattı. Şirketin elinde yaklaşık 790 milyon hisse kaldığı tahmin ediliyor. Berkshire'ın Apple hisselerinin değeri bir önceki yılın sonunda 174,3 milyar $ iken 31 Mart itibariyle %22 azalarak 135,4 milyar $'a gerilemişti.

Berkshire, Apple hisselerinin %13'ünü sattı
05 Mayıs 2024 - 23:44

Berkshire Hathaway Inc. Apple Inc. şirketindeki önemli yatırımını önemli ölçüde azaltırken, nakit rezervleri 189 milyar $ gibi rekor bir seviyeye yükseldi. Warren Buffett liderliğindeki holding ayrıca, sigorta faaliyetlerinin performansı ve yükselen faiz oranları nedeniyle yatırımlardan elde edilen yüksek gelirle 11 milyar $'ı aşan rekor bir faaliyet karı bildirdi.

Berkshire'ın Apple'daki hisselerinin değeri bir önceki yılın sonunda 174,3 milyar $ iken 31 Mart itibariyle %22 azalarak 135,4 milyar $'a geriledi. Bu düşüş, aynı dönemde Apple'ın hisse senedi fiyatında yalnızca %11'lik bir düşüş yaşanmasına rağmen gerçekleşti. Berkshire'ın Apple hisselerinin %13'üne denk gelen yaklaşık 115 milyon hisseyi sattığı ve elinde yaklaşık 790 milyon hisse kaldığı tahmin ediliyor. Bu hamle, genellikle teknoloji hisselerinden kaçınmasına rağmen Apple'ı sadık müşterileri ve güçlü fiyatlandırma gücüne sahip bir tüketim malları şirketi olarak benimseyen Buffett için önemli bir strateji değişikliğine işaret ediyor. Bazı yatırımcılar Berkshire'ın portföyündeki Apple yatırımının büyüklüğü konusunda endişelerini dile getirmişti. Satışlara rağmen, Berkshire'ın nakit pozisyonu Buffett'ın korumayı taahhüt ettiği 30 milyar $'lık minimum nakit yastığının oldukça üzerinde kalmaya devam ediyor.

Cumartesi günü yapılan yıllık toplantı sırasında Buffett hissedarlara, sermaye dağılımında dramatik bir değişiklik olmaması halinde Apple'ın şirketin en büyük yatırımı olarak kalacağı konusunda güvence verdi. Ayrıca, hisse senedi piyasalarının mevcut durumunu ve küresel çatışmaları faktör olarak göstererek, nakit rezervinin daha da büyüyerek Haziran ayı sonuna kadar 200 milyar $'ı aşabileceği fikrinin rahatlığını belirtti.

Berkshire, ilk çeyrekte yatırımlarını satarak vergi sonrası 11,2 milyar $ kazanç elde etti. Buffett bu kazançlar üzerinden vergi ödemeye itiraz etmediğini belirtti. İlk çeyrekteki faaliyet kârı bir önceki yılki 8,07 milyar $'dan %39 artışla 11,22 milyar $'a yükseldi. Bu büyüme, kısa vadeli yatırımlardan elde edilen daha iyi getirilere ve büyük nakit bakiyelerine bağlandı. Ancak net gelir, hisse senetlerinden elde edilen büyük gerçekleşmemiş kazançlarla desteklenen bir önceki yılın 35,5 milyar $'dan %64'lük bir düşüşle 12,7 milyar $'a geriledi. Buffett, yatırımcılara bu muhasebe kurallarının finansal raporlamaya getirdiği dalgalanmayı göz ardı etmelerini tavsiye etti. Berkshire ayrıca ilk çeyrekte 2,6 milyar $'lık kendi hissesini geri aldı ve Nisan ayının ilk üç haftasında da geri alımlara devam etti.

Başta Geico olmak üzere sigorta işi, kârın %80 artışla 5,2 milyar $'a yükselmesiyle kazançlara önemli bir katkıda bulundu. Geico'nun sigortacılık kârı, oran artışları ve kaza hasarları için kullanılan primlerin oranındaki düşüşten yararlanarak iki kattan fazla arttı. Bu arada, BNSF demiryolunun kârı, kısmen düşük yakıt ek ücretleri ve elverişsiz iş karışımı nedeniyle %8 oranında düştü. Berkshire Hathaway Energy'nin kârı, kamu hizmetlerinden elde edilen daha iyi işletme performansı sayesinde %72 oranında arttı ve bu da HomeServices of America emlak komisyonculuğunda aracılık komisyonu anlaşmalarıyla ilgili artan yasal maliyetleri dengelemeye yardımcı oldu. Ancak enerji bölümü, 2020'deki Oregon orman yangınları nedeniyle PacifiCorp birimine karşı hala milyarlarca $'lık tazminat talebiyle karşı karşıya.

Kaynak: Investing.com


YORUMLAR

  • 0 Yorum