Bingöl'de orman yangını 5 gündür devam ediyor

Bingöl'ün Kiğı ilçesine bağlı Topraklı köyü yakınında çıkan orman yangını, 5 gündür devam ediyor. Kiğı Dernekler Birliği (KİDEB) sözcüsü İbrahim Kudiş, bölgenin coğrafi yapısının çok önemsenmediğini; maalesef bir umursamazlığın olduğunu ve yangının söndürülmediğini; yangına havadan müdahale edilmesi gerektiğini söyledi.

Bingöl'de orman yangını 5 gündür devam ediyor
12 Ağustos 2023 - 17:55
Bingöl'ün Kiğı ilçesine bağlı Topraklı köyü yakınında 5 gün önce başlayan orman yangını henüz söndürülmedi. Kiğı Dernekler Birliği (KİDEB) sözcüsü İbrahim Kudiş, nasıl çıktığı henüz belirlenemeyen orman yangınına havadan müdahale edilmesi gerektiğini söyledi.

"Bu bölgenin coğrafi yapısı çok önemsenmiyor"
KİDEB sözcüsü Kudiş,  orman yangını hakkında şöyle konuştu:

"Yangının söndürülmemesine dair herkesin bir sebebi, gerekçesi var. Örneğin orman şefi diyor ki, 'biz karadan ulaşamıyoruz.' Şu anda kısmen müdahale etmeye başlamışlar ama çok da yaklaşamıyorlar. Dolayısıyla insan gücüyle söndürülecek bir bölge değil, havadan müdahale edilmesi lazım."

Şimdiye kadar yangına havadan müdahalenin gerçekleşmediğini belirten Kudiş, sözlerine şöyle devam etti:

"Dün biraz söner gibi olmuştu ama bugün tekrar alevlenmiş. Bu bölgenin coğrafi yapısı çok önemsenmiyor. Halbuki doğa bir bütündür. Burada da canlılar var. Maalesef bir umursamazlık var. Yangının basında yer bulması ile kısmen harekete geçildi. Müdahale için yeterli personelin olmadığı yönünde kendilerine gerekçe iletildi. Buradaki orman şefliği personeli yok. Bingöl'den ya da başka yerden müdahale edilmesi lazım. Oradan da destek henüz gelmemiş. Gerçek şu ki, yangın 5 gündür sürüyor ve söndürülmediği için büyüyor."


"Sivilleri oraya bırakmıyorlar"
Yangının sürdüğü bölgeye yakın köylerden olan Eskikavak köyünde ikamet eden Çayan Cahit Angay ise şunları söyledi:

"Yangına gitmek isteyen sivil şahısları da doğru düzgün bırakmıyorlar, engelleme durumu var. Bir de yetmezmiş gibi doğru düzgün bir müdahale yapılmıyor. Havadan müdahale gerekiyor. O bölgenin altında baraj var, oradan bir helikopterle falan su alıp çok rahat bir şekilde söndürebilir.

Bölge bildiğimiz kadarıyla askeri güvenlik alanı olarak geçiyor. O yüzden de oraya bir ulaşım yok. Yangın bizim tarafımıza doğru geliyor. Mezralar, evler var. Eğer söndürülmez ve buralara kadar gelirse büyük sıkıntı olur."

Kaynak: Gazete Duvar

YORUMLAR

  • 0 Yorum