BM'de 43 ülke: ''Navalny'nin ölümü soruşturulsun''

43 ülke, Rus muhalif Aleksey Navalny'nin hapishanede ölümü üzerine BM İnsan Hakları Konseyi'nde soruşturma talep etti. Açıklamada, Navalny'nin ölümünün sorumluluğu Putin ve Rus makamlarına ait olarak belirtildi. Ülkeler, Rusya'yı siyasi mahkumları serbest bırakmaya, baskıcı yasaları kaldırmaya ve siyasi istismara son vermeye çağırdı.

BM'de 43 ülke: ''Navalny'nin ölümü soruşturulsun''
04 Mart 2024 - 23:52
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in önde gelen muhaliflerinden Aleksey Navalny'nin hapishanede hayatını kaybetmesi üzerine, 43 ülke BM İnsan Hakları Konseyi'nde bağımsız bir uluslararası soruşturma talep etti. Ülkeler, Navalni'nin ölümünden Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i ve Rus makamlarını sorumlu tuttu.

Açıklamada, Avrupa Birliği üyeleri, ABD, İngiltere, Ukrayna, Avustralya, Kanada, Yeni Zelanda ve Norveç gibi ülkelerin de bulunduğu 43 ülke, BM İnsan Hakları Konseyi'nde Navalni'nin ölümüne dair duydukları öfkeyi dile getirdi. Avrupa Birliği Büyükelçisi Lotte Knudsen, 43 ülkenin adına yaptığı açıklamada, "Rus muhalif siyasetçi Aleksey Navalni'nin ölümünden duyduğumuz öfke, bunun nihai sorumluluğunun Başkan Putin ve Rus makamlarına ait olduğu gerçeğinden kaynaklanmaktadır." dedi.

Knudsen ayrıca, Rusya'nın Navalni'nin ani ölümüyle ilgili bağımsız ve şeffaf bir uluslararası soruşturmaya izin vermesi gerektiğini belirterek, "Sayın Navalny'nin beklenmedik ve şok edici ölümü, Rusya'da artan ve sistematik baskının bir diğer göstergesidir." şeklinde ekledi. Ülkeler ayrıca, Rusya'ya tüm siyasi mahkumları, insan hakları savunucularını, gazetecileri ve savaş karşıtı aktivistleri derhal ve koşulsuz olarak serbest bırakma çağrısı yaptı.

Açıklamada, "Rusya Federasyonu'nu cezasızlık ortamına son vermeye ve siyasi muhalefet ile eleştirel sesler için güvenli bir ortam sağlamaya çağırıyoruz." ifadeleri kullanıldı. Ayrıca, Rusya'nın baskıcı yasalarını kaldırması ve yargının siyasi istismarına son vermesi gerektiği vurgulandı.

Kaynak: Karar

YORUMLAR

  • 0 Yorum