BM: "Sudan'da 800 bin sivilin hayatı tehlikede"

Birleşmiş Milletler, etnik çatışmalar çıkma riski olan Sudan'ın El Faşir şehrinde yaşayan yaklaşık 800 bin kişinin hayatının tehlikede olduğunu açıkladı.

BM: "Sudan'da 800 bin sivilin hayatı tehlikede"
21 Nisan 2024 - 16:07
Birleşmiş Milletler yetkilileri Güvenlik Konseyi'ni, Darfur bölgesinde etnik çatışmaları tetikleyebilecek şiddet olaylarının artması nedeniyle El Faşir şehrinde yaklaşık 800 bin kişinin "ciddi tehlike" altında olduğu konusunda uyardı. Sudan'da bir yıl önce Sudan ordusu (SAF) ile paramiliter Hızlı Destek Güçleri (RSF) arasında patlak veren savaş dünyanın en büyük iç ve dış göç krizlerinden birine yol açtı.

BM siyasi işler sorumlusu Rosemary DiCarlo, 15 üyeli Güvenlik Konseyi'ne, RSF ile SAF bağlantılı Ortak Koruma Güçleri arasındaki çatışmaların Kuzey Darfur'un başkenti El Fasher'e yaklaştığını söyledi. DiCarlo, Pazartesi günü BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in yaptığı uyarıyı yineleyerek, "El Faşir'deki çatışmalar Darfur genelinde etnik çatışmalara yol açabilir." dedi.

BM, Sudan nüfusunun yarısı olan yaklaşık 25 milyon kişinin yardıma ihtiyacı olduğunu ve yaklaşık 8 milyon kişinin evlerini terk etmek zorunda kaldığını söyledi. BM yardım operasyonları direktörü Edem Wosornu, "Şiddet, El Faşir'de yaşayan 800 bin sivil için ciddi tehlike oluşturuyor. Çatışmaların bu bölgeye yayılması, 9 milyondan fazla insanın acil insani yardıma ihtiyaç duyduğu Darfur'un diğer bölgelerinde daha fazla şiddeti tetikleme riski taşıyor." dedi.

Kaynak: Euronews Türkçe

YORUMLAR

  • 0 Yorum