Bosna'da Sırp lider Dodik için tutuklama kararı

Bosna Hersek sınırlarındaki Sırp Cumhuriyeti Başkanı Milraud Dodik, Başbakan Radovan Višković ve Ulusal Meclis Başkanı Nenad Stevandić hakkında tutuklama kararı çıkarıldı. Bosna Hersek savcılığınca "anayasaya aykırı davranmakla" suçlanan Sırp yetkililer, tutuklama kararını tanımadıklarını söyledi.

Bosna'da Sırp lider Dodik için tutuklama kararı
12 Mart 2025 - 22:17
Bosna'da savcılar Çarşamba günü, aralarında Sırp çoğunluklu Sırp Cumhuriyeti'nin (RS) başkanı Milorad Dodik'in de bulunduğu üç üst düzey Bosnalı Sırp yetkili hakkında tutuklama emri çıkardı. Daha önce ülkenin savcılık makamını tanımadığını söyleyen Dodik, yakalama emrinin geçerliliğini ve tutuklanmasına yönelik her türlü girişimi reddetti ve sorgulama için Saraybosna'ya gitmeyeceğini söyledi.

"Sırp Cumhuriyeti için katlanmaya hazır olmadığım hiçbir darbe ya da acı yoktur. Milorad Dodik görevlerini yerine getirecek ve ben de Sırp Cumhuriyeti'ni asla terk etmeyeceğim." diyen Bosnalı Sırp lider Çarşamba günü fiili başkentleri Banjaluka'da konuştu. "Bizim korkak olduğumuzu düşünenler varsa, fena halde yanılıyorlar." diye ekledi.

Bosnalı Sırp liderin yanı sıra, Sırp Cumhuriyeti'nin Başbakanı Radovan Višković ve Ulusal Meclis Başkanı Nenad Stevandić de savcılığın "Anayasa'ya aykırı davranışta bulunmakla" suçladığı diğer iki isim.

Bosna'nın devlet düzeyindeki mahkemesi Şubat ayı sonunda Dodik'i ülkenin uluslararası barış elçisi Christian Schmidt'in kararlarına karşı gelmek suçundan mahkum etti. Karar nihai değil ve Dodik bunu temyiz edebilir.

Kısa bir süre sonra Dodik, Batı Balkan ülkesinin topraklarının yaklaşık yarısını kapsayan bölgede devlet düzeyindeki güvenlik ve yargı kurumlarının faaliyetlerini yasaklamayı amaçlayan yeni yasalar çıkardı. Bu kararlar devlet düzeyindeki Anayasa Mahkemesi tarafından geçici olarak askıya alındı.

Bosna'da Yüksek Temsilci, yüksek profilli anlaşmazlıklarda baş hakem ve ülkedeki savaşı durdurmak için 1995 yılında imzalanan Dayton Anlaşması'nın uygulanmasını denetleyen kilit isim olarak görev yapıyor. Anlaşma, 1992 yılında eski Yugoslavya'nın dağılması sırasında ülkenin üç ana etnik grubu olan Boşnaklar, Sırplar ve Hırvatlar arasında başlayan ve İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana Avrupa topraklarındaki en kanlı çatışma olarak kabul edilen savaşın sona ermesini sağladı.

Bazı bölümleri ülkenin anayasası niteliğinde olan barış anlaşması ülkeyi iki ana idari birime ayırdı: Sırpların çoğunlukta olduğu RS ve kısmen devlet düzeyinde bir şemsiye hükümet tarafından denetlenen Bosna-Hersek Federasyonu. Eski savaşan tarafları yatıştırmayı amaçlayan bu anlaşma, dünyanın en karmaşık demokrasisi olduğu söylenen karmaşık bir denge ve denetleme sistemi yarattı.

Bu arada NATO Genel Sekreteri Mark Rutte Pazartesi günü, savaşın sona ermesinden bu yana AB üyeliğini umut eden ülkeyi sarsan en önemli siyasi krizlerden birinin ortasında başkent Saraybosna'yı ziyaret ederek askeri ittifakın Bosna'nın toprak bütünlüğüne "sarsılmaz" destek sözü verdi. "Dayton Barış Anlaşması'ndan 30 yıl sonra size şunu söyleyebilirim: NATO bu bölgenin istikrarına ve Bosna Hersek'in güvenliğine sıkı sıkıya bağlı kalmaya devam etmektedir." dedi Rutte. "Zor kazanılan barışın tehlikeye atılmasına izin vermeyeceğiz."

Rutte anlaşmaya, anayasal düzene ya da ulusal kurumlara zarar verecek her türlü eylemi "kabul edilemez" olarak nitelendirdi. "Kışkırtıcı söylem ve eylemler tehlikelidir. Bunlar Bosna Hersek'in istikrar ve güvenliğine doğrudan bir tehdit oluşturmaktadır," diye ekledi NATO şefi. Bosna'daki Avrupa barış gücü EUFOR, gerginliklere yanıt olarak asker sayısını arttırdığını açıkladı.

Kaynak: Euronews Türkçe

YORUMLAR

  • 0 Yorum