Brezilya'da sel ve heyelan: Can kaybı 57'ye çıktı

Brezilya'nın Sao Paulo eyaletinde 18 Şubat'tan bu yana etkili olan sellerde, hayatını kaybedenlerin sayısı 57'ye yükseldi; 4 binden fazla kişi evlerini terk etmek zorunda kaldı. Sao Paulo Valisi Freitas afet bölgesine 1,5 milyon dolar yardım yapıldığını duyurmuştu.

Brezilya'da sel ve heyelan: Can kaybı 57'ye çıktı
25 Şubat 2023 - 18:05
Brezilya’nın güneydoğusundaki Sao Paulo eyaletinde yaşanan şiddetli yağış, sel ve toprak kaymalarında hayatını kaybedenlerin sayısı 57’ye yükseldi. 18 Şubat’tan bu yana etkili olan yağışlar sebebiyle en fazla can kaybı Sao Sebastiao kentinde yaşandı. Son bir haftada kentte 56 kişi hayatını kaybetti. Sao Paulo eyalet hükümetinin açıklamasına göre, kayıp olan onlarca kişi için arama-kurtarma çalışmaları sürerken, 4 binden fazla kişi de evlerini terk etmek zorunda kaldı. 

Eyalet hükümetinden turistlere çağrı: "Bölgeye gitmeyin"
Eyalet hükümeti, turistlere de çağrı yaparak ‘hastaneler, yollar, su ve gıda kaynakları üzerinde aşırı yüklemeye sebep olmamak için’ bölgedeki şehirlere seyahat etmemelerini istedi. Hükümet, açıklamasında ayrıca gıda ürünleri, su, akaryakıt ve diğer temel ihtiyaç ürünlerinin fahiş fiyatlara satılmaması için bölgede kontrol önlemlerinin alındığını kaydetti. 

Ne olmuştu?
Sao Paulo Valisi Tarcisio Gomes de Freitas, 18 Şubat’tan bu yana eyalette etkili olan şiddetli yağış, sel ve heyelanlar sebebiyle Sao Paulo'ya bağlı Ubatuba, Sao Sebastiao, llhabela, Caraguatatuba ve Bertioga kentlerinde acil durum ilan edildiğini açıklamıştı. Freitas, şiddetli yağışların devam ettiği eyaletteki son duruma ilişkin açıklamasında, sel ve toprak kayması nedeniyle 228 kişinin tahliye edildiğini açıklamış ve afet bölgesine 1,5 milyon dolar yardım yapıldığını duyurmuştu.

Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva de 21 Şubat'ta bölgeyi ziyaret etmiş, helikopterle havadan incelemede bulundu. Ziyaret öncesi açıklama yapan Lula da Silva, “Devletin bütün birimleriyle bir araya geleceğiz ve toplumsal dayanışmayla yaralılara sahip çıkacağız. Kayıpları arayacağız ve bölgedeki yolları, enerji ve telekomünikasyon bağlantılarını eski haline getireceğiz.” demişti.

Kaynak: Gazete Duvar

YORUMLAR

  • 0 Yorum