Bulgaristan son 2 yılda 5. kez sandık başında

Bulgaristan, son 2 yılda 5. seçimini gerçekleştiriyor. Sandıklar bugün 07:00'da açıldı ve 20:00'da kapanacak. Yurt içinde ve dışında kayıtlı yaklaşık 6.600.000 kişi oy kullanıyor. Partiler hükümet kuramadığı için ülke 2 yıldır Cumhurbaşkanı Rumen Radev'in kurduğu geçici hükümetler tarafından yönetiliyordu.

Bulgaristan son 2 yılda 5. kez sandık başında
02 Nisan 2023 - 15:57
Bulgaristan'da son 2 yılda düzenlenen 5. erken genel seçim için sandıklar saat 07:00'da açıldı. Yurt içinde ve dışında kayıtlı yaklaşık 6.600.000 seçmenin katılacağı seçimde, 240 üyeli parlamento için 21 parti ve koalisyon aday gösterdi. Bulgaristan Dışişleri Bakanlığı'nın açıklamasına göre yurt içinde 12.000, yurt dışında da 62 ülkede 738 noktada sandık kurulurken, Türkiye'de yaşayan Bulgaristan vatandaşları da 162 noktada oy kullanabilecek.

Seçimde kağıt pusula ve makineyle oy verilebilecek. İçişleri Bakanlığı seçim dolayısıyla geniş güvenlik önlemleri aldı. Bakanlık, oy verme işleminin sorunsuz başladığını açıkladı. Seçim arifesinde yapılan anketlere göre, en az 5 siyasi parti %4'lük barajı aşarak parlamentoya girecek.

Trend kamuoyu araştırma şirketinin son anketine göre, oyların  %26'sını Demokratik Bulgaristan partisi ve Değişime Devam partisinden oluşan koalisyonun, yine %26'sını ülkeyi 12 yıl yöneten (2021'e kadar) eski başbakanlardan Boyko Borisov'un lideri olduğu Bulgaristan'ın Avrupalı Gelişimi İçin Yurttaşlar partisinin alacağı tahmin ediliyor.

Oyların en az  %13'ünü alacağı öngörülen, üyelerinin çoğunluğunu Türk ve Müslümanların oluşturduğu Hak ve Özgürlük Hareketi partisinin parlamentoda üçüncü büyük güç olması bekleniyor. NATO ve Avrupa Birliği karşıtı Yeniden Doğuş partisinin de oyların %13'e yakınını alacağı tahmin ediliyor.

Eski komünist partinin çizgisini devam ettiren Bulgaristan Sosyalist Partisinin oyların %7,3'ünü alarak parlamentoya girmesi bekleniyor. Bulgaristan'da son dört parlamentoda temsil edilen partiler hükümet kuramadığı için ülke 2 yıldır Cumhurbaşkanı Rumen Radev'in kurduğu geçici hükümetler tarafından yönetiliyor. Seçime katılım oranının %40 civarında olması bekleniyor. Sandıklar saat 20:00'da kapanacak.

Kaynak: Karar   

YORUMLAR

  • 0 Yorum