Çin Haiyang 3A gözlem uydusunu yörüngeye fırlattı

2002'den beri Çin Halk Cumhuriyeti tarafından geliştirilen ve işletilen bir dizi deniz uzaktan algılama uydularından biri olan Haiyang 3A, Long March 2C roketiyle Gobi Çölü'ndeki Jiuquan Uydu Fırlatma Merkezi'nden fırlatıldı.

Çin Haiyang 3A gözlem uydusunu yörüngeye fırlattı
16 Kasım 2023 - 21:02
2002'den beri Çin Halk Cumhuriyeti tarafından geliştirilen ve işletilen bir dizi deniz uzaktan algılama uydularından biri olan Haiyang 3A, Long March 2C roketiyle Gobi Çölü'ndeki Jiuquan Uydu Fırlatma Merkezi'nden fırlatıldı. Uydu planlanan yörünge konumuna yerleşirken bu, Long March 2C roketleriyle gerçekleştirilen 497'nci başarılı taşıma görevi oldu. Adı Çince'de "Okyanus" anlamına gelen Haiyang uyduları, okyanus, deniz, göl ve akarsularının farklı özelliklerinin uzaydan geniş ölçekli, sürekli ve dinamik izlenebilmesine olanak sağlıyor.



Çin Uzay Teknolojisi Akademisi tarafından geliştirilen Haiyang uyduları, açık denizler ile ada ve liman kıyılarındaki su çevresini renk, ısı ve madde hallerinde analiz ederek gözlemleyebiliyor. Dünyada yüksek renk hassasiyetine sahip ilk uydu olan Haiyang 3A'nın, Çin'in deniz rotalarında balık kaynaklarının kullanımı ve deniz kirliliğinin takibi için uzaktan algılama hizmetleri sağlayacağı kaydedildi.

Kaynak: TRT Haber, Xinhua

YORUMLAR

  • 0 Yorum