Çin, Intel ve AMD çiplerini yasaklıyor

Çin Sanayi Bakanlığı, devlet dairelerinde Intel, AMD veya Çinli şirketlere ait olmayan çiplerin kullanımını yasaklıyor. Çin hükümeti, ayrıca gündelik kullanılan cihazlarda da Çinli şirketlere ait olmayan çipleri ve Windows işletim sistemini de yasaklama hazırlığında.

Çin, Intel ve AMD çiplerini yasaklıyor
24 Mart 2024 - 21:56
Çin ve ABD arasındaki çip savaşlarında yeni perde açıldı. Çin, devlet dairelerinde Intel ve AMD çiplerinden güç alan bilgisayarlar bulundurmayacak ve bu konuda bir dizi düzenleme hazırlığında. Reuters'ın haberinde, Microsoft'un Windows işletim sisteminin de bu düzenleme çerçevesine alınacağına dikkat çekildi. Hükümet, devlet kurumlarına alım yaparken "güvenli ve güvenilir" işlemciler ve işletim sistemleri gerektiren kriterleri göz önünde bulundurmaları istendi.

Çin Sanayi Bakanlığı Aralık ayı sonunda, yayın tarihinden itibaren üç yıl boyunca "güvenli ve güvenilir" olarak kabul edilen ve tamamı Çinli şirketlere ait üç ayrı CPU, işletim sistemi ve merkezi veri tabanı listesi içeren bir açıklama yayınladı ve böylece ABD'ye ait markaların bir kenara bırakılması gerektiğinin altını çizdi.

ABD, Biden yönetiminin 2022'de imzaladığı Çip ve Bilim Yasası ile yerli yarı iletken üretimini artırmayı ve Çin ve Tayvan'a olan bağımlılığı azaltmayı hedefliyor. ABD yarı iletkenlerini desteklemek üzere tasarlanan bu yasa, gelişmiş çiplerin üretimi için sübvansiyonlarla birlikte yerli üretim için mali yardım içeriyor.

Kaynak: Gazete Oksijen

YORUMLAR

  • 0 Yorum