Çin Merkez Bankası politika faizini %2,5'e indirdi

Çin Merkez Bankası (PBOC), ekonominin desteğe ihtiyacı olduğunu değerlendirerek politika faizini %2,65'ten %2,50'ye çekti. Bankanın geçen hafta açıkladığı verilere göre, banka kredileri Temmuz ayında son 14 yılın en düşük seviyesine geriledi.

Çin Merkez Bankası politika faizini %2,5'e indirdi
15 Ağustos 2023 - 18:45
Çin Merkez Bankası, ekonominin desteğe ihtiyacı olduğunu değerlendirerek beklenmedik bir şekilde faiz indirimine gitti. Çin Merkez Bankası (PBOC) bir yıl vadeli kredilerin (MLF) faiz oranını 15 baz puan düşürerek %2,5'e indirdi. Bu, 2020'den bu yana yapılan en büyük faiz indirimi oldu. PBoC, Haziran'da da faizi 10 baz puan indirmişti. Ekonomistler, faizin değişmeyeceğini tahmin ediyorlardı.

Bugün yapılan faiz indirimi yeni Başkan Pan Gongsheng yönetimindeki ilk faiz indirimi oldu. Pan'ın göreve gelmesinden bu yana bir dizi kötü ekonomik haber geldi ve geçtiğimiz hafta açıklanan veriler banka kredilerinin Temmuz ayında son 14 yılın en düşük seviyesine gerilediğini, deflasyonun başladığını ve ihracatın daha da daraldığını gösterdi.

Çin, genç işsizliği verilerini yayımlamayı durdurdu
Ayrıca, Çin hesaplanmasının arkasındaki metodolojiyi gözden geçirmek gerektiğini belirterek genç işsizliği verisinin yayınlanmasını askıya aldı. Çin'de gençlerde işsizlik oranı, Haziran'da %21,8'e yükselmişti.

Ulusal İstatistik Bürosu (NBS) sözcüsü Fu Linghui, veri toplama yöntemlerini "optimize" etmeye çalışırken verilerin yayınlanmasının askıya alınmasına karar verdiklerini duyurdu. Fu, "Son yıllarda üniversite öğrencilerinin sayısı artmaya devam etti. Mevcut öğrencilerin ana sorumluluğu ders çalışmaktır. Toplum, mezun olmadan önce iş arayan öğrencilerin işgücü anketlerine ve istatistiklerine dahil edilip edilmemesi konusunda farklı görüşlere sahip." diye konuştu. Fu, bu konunun yanı sıra şu anda 16-24 olarak belirlenen yaş aralığının tanımının da, "daha fazla araştırmaya ihtiyacı olduğunu" savundu.

Kaynak: T24

YORUMLAR

  • 0 Yorum