DİSK'ten safsata dolu asgari ücret teklifi

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) yönetimi asgari ücret ve bütün ücretler yılda 4 kez güncellenirse enflasyonun tek haneli rakama düşeceğini sanıyor.

DİSK'ten safsata dolu asgari ücret teklifi
20 Haziran 2023 - 06:16
Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) tespit ve açıklanması beklenen asgari ücret hakkında açıklama yayınladı. Açıklamayı DİSK genel başkanı Arzu Çerkezoğlu yaptı.

"2022 yılının sonunda hükümet ve işverenler tarafından tek taraflı olarak belirlenen 2023 asgari ücreti, işçileri aylardır açlık sınırının altında bir ücrete mahkum etmiştir. Yüksek enflasyon şartlarında işçi sınıfının büyük bir geçim mücadelesi verdiği, gelir adaletsizliğinin tarihte görülmemiş ölçüde arttığı bir süreçte siyasi iktidarın ve işverenlerin elbirliğiyle asgari ücret belirlemesinin ağır sonuçlarını bugün hep beraber yaşıyoruz" denilen açıklamada "Enflasyon tek haneli rakama düşene kadar asgari ücret ve bütün ücretler yılda 4 kez güncellenmeli" fikri ortaya atıldı.

Disk'in açıklamasında ortaya atılan diğer fikir ve teklifler şunlar: 
  • Türkiye’yi asgari ücretliler ülkesi haline getirenler, derhal bu politikalarından vazgeçmelidir. İşçi sınıfının asgari ücret cenderesinden kurtulması için sendikalaşma ve grev hakkı önündeki tüm engeller kaldırılmalıdır. Acilen atılması gereken adım ise teşmil yoluyla toplu iş sözleşmelerinin kapsamının genişletilmesidir. Teşmil, yasalarımızda olan bir düzenlemedir ve işçilerin işkollarındaki toplu iş sözleşmelerinden faydalanmalarını sağlamak oldukça kolaydır. İşçilerin asgari ücret mahkûmiyetine son vermek istiyorsak, teşmil derhal gündeme alınmalıdır.
  • Asgari ücret tespit süreci demokratikleştirilmeli, diğer işçi konfederasyonlarının katılımı da sağlanmalı, işveren ve hükümetin ortak kararıyla asgari ücret ilan edilmesinin önüne geçilmeli, uyuşmazlık halinde grev hakkını da içeren bir toplu pazarlık süreci olarak işletilmelidir.
  • Asgari ücretin tespitinde TÜİK’in inandırıcılıktan uzak enflasyon verileri değil, gerçek enflasyon ve ekonomik büyüme ile geçim şartları, işçinin sadece kendisinin değil ailesiyle beraber geçiminin sağlanması gerektiğini söyleyen uluslararası standartlar göz önüne alınmalıdır.
  • Her zaman söylediğimiz gibi, asgari ücret belirlenirken bir evde iki kişinin çalışması halinde o eve yoksulluk sınırının üstünde gelir girmesi güvence altına alınmalıdır.
  • Kamu işçileri ve özel sektör işçileri arasındaki ücret farkları ortadan kaldırılmalıdır.
  • En düşük emekli aylığı da asgari ücret düzeyinde belirlenmelidir.

YORUMLAR

  • 0 Yorum