Diyabet tedavisinde devrim: Yenilebilir insülin

Sidney Üniversitesi ve Norveç Arktik Üniversitesi'nin ortak çalışmasıyla geliştirilen yenilebilir insülinin, nano-taşıyıcılar sayesinde çikolata içinde veya kapsül formunda vücuda alınabileceğini açıkladı. Yenilebilir insülin ilk yapılan testlerde olumlu sonuçlar gösterdi. Yeni insülin yöntemi, 2025'ten itibaren insanlar üzerinde denenecek.

Diyabet tedavisinde devrim: Yenilebilir insülin
22 Ocak 2024 - 22:24
Norveç ve Avustralya'dan iki üniversitenin işbirliğiyle gerçekleştirilen bir araştırma, insülin iğnelerini tarihe karıştırabilecek yenilikçi bir yöntemi ortaya koymuş durumda. Sidney Üniversitesi ve Norveç Arktik Üniversitesi'nden bilim insanları tarafından geliştirilen yenilebilir insülin, Nature Nanotechnology dergisinde yayımlanan bir araştırmada detaylandırıldı. Yenilebilir insülin, kapsül formunda veya bir parça çikolatanın içine nano-taşıyıcılar aracılığıyla yerleştirilerek vücuda alınabilecek.

Araştırmaya katılan Arktik Üniversitesi'nden Profesör Peter McCourt, bu yöntemin insülini vücuda daha hızlı ve doğru bir şekilde ulaştırabildiğini belirterek, "Şırıngayla alınan insülin tüm vücuda yayılıyor ve istenmeyen yan etkilere neden olabiliyor." dedi. Günümüzde birçok ilaç ağız yoluyla alınabiliyor olsa da, diyabet hastaları şimdiye kadar insülini vücutlarına enjekte etmek zorunda kalmıştı.

McCourt, araştırmanın bulgularının, nano-taşıyıcılarla vücuda alınan insülinin midede parçalanması sorununu çözdüğünü ifade etti. Geliştirilen kaplayıcı, mide asidi ve sindirim enzimleriyle parçalanmayarak insülinin karaciğere ulaşmasını sağlıyor. Ayrıca, kaplayıcının sadece kan şekeri yükseldiğinde aktif hale gelen enzimler tarafından karaciğerde parçalandığı belirtildi.

Sidney Üniversitesi'nden Nicholas J. Hunt, bu yeni yöntemin kan şekeri yükseldiğinde hızlı bir şekilde insülin salgılanmasını ve kan şekeri düşükse insülin salgılanmamasını sağladığını vurgulayarak, "Ağız yoluyla alınabilen yeni insülin, solucanlar, fareler ve sıçanlar üzerinde yapılan testlerden sonra babunlarla da başarılı bir şekilde denendi." dedi.

Araştırmacılar, yeni insülin yönteminin insanlar üzerinde 2025'ten itibaren test edileceğini ve başarılı sonuçlar alınması halinde 2-3 yıl içinde genel kullanıma sunulabileceğini belirtti.

Kaynak: Independent Türkçe

YORUMLAR

  • 0 Yorum