DSÖ: "Türkiye, obezitede Avrupa 1.'si"

DSÖ’nün 4 Mart Dünya Obezite Günü’nde açıkladığı verilere göre, Türkiye, obezitede %66,8 ile Avrupa'da 1. sırada yer alıyor. Türkiye’yi %63,7 ile İngiltere, %62,3 ile Yunanistan, %61,6 ile İspanya ve %59,5 ile Fransa takip ediyor. Türkiye'nin en kilolu ili Adana olurken, en fit il ise Erzurum oldu.

DSÖ: "Türkiye, obezitede Avrupa 1.'si"
05 Mart 2024 - 10:55
Dünyada 1 milyardan fazla insanın mücadele ettiği obezitede Türkiye, 200 ülke arasında kadınlarda 42., erkeklerde ise 60. sırada. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre Türkiye, %66,8 ile Avrupa’da ilk sırada yer alıyor. Türkiye’yi %63,7 ile İngiltere, %62,3 ile Yunanistan, %61,6 ile İspanya ve %59,5 ile Fransa takip ediyor.

Türkiye Obezite Araştırma Derneği’nin (TOAD) verilerine göre ise en obez il Adana olurken, en fit il ise Erzurum. Birbirinden lezzetli yemeklerin olduğu, gece yemek kültürünün yaygın olduğu Adana’da ise uzmanlar vatandaşları spor yapmaları konusunda uyardı.

Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi Bariatrik ve Metabolik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Kuntay Kaplan, Türkiye’de her 3 kişiden birisinin obez olduğunu aktardı. Kaplan “Obezite ciddi sağlık sorunlarına yol açıyor.” dedi.

Dr. Kaplan “Obezitenin en sık sebep olduğu hastalıklar, hipertansiyon, diyabet, uyku apne hastalığı ve kanser türleri. Obeziteyi tedavi ederek bu hastalıklardan, hastalarımızı korumuş oluyoruz. Obezitede ise önce düzenli beslenme ve spor öneriyoruz. Eğer bunlardan çözüm bulamazsak ameliyata yöneliyoruz. Bu nedenle obeziteden korunma anlamında hastalarımıza öncelikle düzenli spor yapmalarını, düzenli fiziksel aktivite bulunmalarını ve düzenli beslenmeleri konusunda çağrıda bulunuyoruz.” diye konuştu.

Kaynak: Karar

YORUMLAR

  • 0 Yorum