Ege Denizi'nde 5,2 büyüklüğünde deprem

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) verilerine göre, Ege Denizi'nde, saat 16:04’te 5,2 büyüklüğünde 7 km derinliğinde deprem meydana geldi. 26 Ocak’tan bu yana Santorini Adası bölgesinde, 1’den küçük 1, 1 ila 5 büyüklüğünde toplam 754 deprem kayıtlara geçti.

Ege Denizi'nde 5,2 büyüklüğünde deprem
04 Şubat 2025 - 21:25
Ege Denizi bugün de beşik gibi sallanıyor. Yunanistan’ın ünlü Santorini Adası’nın kuzeydoğu bölgesinde yaşanan depremler aralıksız sürüyor. Bölgede bugün de çok sayıda sarsıntı kaydedildi.

Ege'de son depremler
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) depremlerin en şiddetlisinin 5,2 büyüklüğünde olduğunu bildirdi. Saat 16:04’te 5,2 büyüklüğündeki bu sarsıntı, aynı bölgeye yakın bir noktada gerçekleşti.

Muğla’nın Bodrum ilçesi Turgutreis Mahallesi’ne 152,31 kilometre uzaklıkta gerçekleşen deprem, 7 kilometre derinlikte meydana geldi. Depremin İzmir ve çevresinde hissedildiğine ilişkin sosyal medyada paylaşımlar yapıldı.



Deprem sayısı 750'yi geçti
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) verilerine göre, 26 Ocak’tan beri saat 14:00 itibarıyla Ege Denizi’nde 754 deprem kayıtlara geçti. Deprem fırtınası şeklinde gelişen bu aktivite sonucunda büyüklüğü 1’den küçük 1, 1-2 arası 109, 2-3 arası 293, 3-4 arası 294 ve 4-5 arası 57 deprem meydana geldi.

Sarsıntılar adanın kuzeydoğusunda yoğunlaştı
Depremler, Santorini Adası'nın yaklaşık 25 kilometre kuzeydoğusunda artış gösterdi ve derinlikleri 5 ila 25 kilometre arasında değişti.

Santorini'de depremden kaçış
Santorini Adası ve çevresinde yüzlerce deprem meydana geldi. Halkın büyük çoğunluğu önlem amaçlı adayı hava ve deniz yoluyla terk etti. Bilet fiyatları tavan yaptı, liman ve havalimanında uzun kuyruklar oluşunca ek seferler konuldu. Santorini, Yamurgi, Niyoz ve Anafiya Adaları’nda eğitime cumaya kadar ara verildi.

Ege’deki depremler Türkiye'yi etkiler mi?
Ege’de depremler sürerken herkesin aklında aynı soru var; Türkiye bu depremlerden ne derece etkilenir? Yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, Ege Denizi haritası üzerinden hareketliliğin Muğla ve Aydın’a yakın olduğuna dikkat çekti. Görür şöyle konuştu:

“Buraya yakın bir kırılma olursa depremden etkileniriz. Tsunami olabilir. Çünkü tsunami yaratabilecek bir fay var. Dikkatli olalım!”


Bölgede volkanik  faaliyet mi gerçekleşiyor?
Uzmanlar volkanik bir faaliyet olabileceğine de dikkat çekiyor. İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir ise Türkiye kıyılarında tsunami uyarısında da bulundu. Türkiye’nin bu depremlerden etkilenme derecesinin düşük olduğunu söyleyen Sözbilir, şöyle konuştu:

“Bu bölgedeki denizaltı faylarının 7’den büyük deprem üretmesi durumunda Kuşadası-Bodrum-Datça kıyılarının tsunami tehlikesi açısından modellenmesi ve buna göre önlem alınması gerekmektedir.”

Kaynak: NTV

YORUMLAR

  • 0 Yorum