ETKB, 478 maden sahasını ihaleye açtı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, 478 maden sahasını ihaleye açtı. Depremlerden etkilenen Maraş, Malatya ve Adıyaman illerinde toplam 79 alan da ihale listesinde. İhalede bulunan, Bergama'daki Hacıhamzalar ve Terzihaliler köylerini kapsayan alan ise UNESCO Dünya Mirası listesinde yer almaktadır.

ETKB, 478 maden sahasını ihaleye açtı
04 Haziran 2023 - 21:46

Maden ve Petrol Genel Müdürlüğü (MAPEG) resmi internet sayfasında yayımlanan ihale listesine göre, deprem bölgesi olan Maraş'ta 29, Malatya'da 26 ve Adıyaman'da 24 olmak üzere toplam 79 alan ihaleye çıkarıldı.

İhaleye açılan yerler arasında UNESCO Dünya Mirası listesinde olan alanlar da bulunmaktadır. İzmir Ödemiş'te ihaleye açılan bölgedeki ormanlık alan tehlike altındadır. Aynı şekilde, Bergama'da yer alan Hacıhamzalar ve Terzihaliler köylerini kapsayan alan da UNESCO Dünya Mirası listesindedir. Ödemiş'te açılmak istenen maden sahası, 2 bin 618 hektarlık bir alanda bulunmakta olup, bu bölgedeki ormanlık alan ve tarım arazilerini tehdit etmektedir. Aynı şekilde, bir diğer maden sahası da Türkmen Yörük kültürü ile bilinen Horzum Köyü'nü içermektedir. Bölgede meşe ağaçları, kestane, menengiç ve kızılçam gibi bitki türleri bulunmaktadır.

Bergama'da yer alan Hacıhamzalar ve Terzihaliler köylerini içine alan bin 780 metrekarelik alan da ihaleye açılmdı. Bu alan, 2014 yılında UNESCO Dünya Mirası listesine giren ve "Ekolojik hassas bölge" ilan edilen bir alandır. Burada endemik bitki türleri, fıstık çamları, kapalı ormanlar ve tarım arazileri bulunmaktadır. Bölgede faaliyet gösteren mevcut maden ocaklarına yeni maden ocaklarının eklenmesinin, tarımla geçimini sağlayan köylüler üzerinde olumsuz etkiler yaratacağı tahmin edilmektedir.

Kaynak: Karar


YORUMLAR

  • 0 Yorum