Fas'ta deprem: Can kaybı 820'ye yükseldi

Fas İçişleri Bakanlığı, Marakeş'te meydana gelen 7 büyüklüğündeki depremde hayatını kaybedenlerin sayısının 820'ye yükseldiğini; 672 yaralanın 205'inin durumunun ciddi olduğunu açıkladı.

Fas'ta deprem: Can kaybı 820'ye yükseldi
09 Eylül 2023 - 14:55
Fas İçişleri Bakanlığı, 6,8 büyüklüğündeki depremin Fas'ın merkezini vurduğunu ve en az 820 kişinin öldüğünü açıkladı. Depremde en az 672 kişinin yaralandığı ve bunların 205'inin durumunun ciddi olduğu bildirildi. 

ABD Jeolojik Araştırmalar Kurumu, depremin merkez üssünün Marakeş'in 71 km güney batısında Yüksek Atlas Dağları'nda, 18,5 km derinlikte olduğunu açıkladı. Deprem yerel saatle 23:11'de meydana geldi. Depremden 19 dakika sonra 4,9 şiddetinde bir artçı şok meydana geldi. Bakanlık, Marakeş'te ve güneyde depremden etkilenen bölgelerde ölümlerin olduğunu söyledi.



İçişleri Bakanlığı'nın açıklamasında, "Geçici bir rapora göre, deprem el-Hauz, Marakeş, Ouarzazat, Azilal, Chichaoua ve Taroudant bölgelerinde oldu." denildi. X'te (eski adıyla Twitter) yayınlanan doğrulanmamış video görüntülerinde hasar görmüş binalar ve moloz yığınına dönmüş sokaklar görülüyor. Bir bölge sakini, Marakeş'in eski kentindeki bazı binaların çöktüğünü söyledi.



Bölge sakinleri, şehrin güçlü artçı şoklarla sarsılması ihtimaline karşı geceyi dışarıda geçirdi. Tarihi kentteki bir depremzede yaptığı açıklamada, "İnsanlar şok ve panik içindeydi. Çocuklar ağlıyordu ve ebeveynler perişan haldeydi. Elektrik ve telefon hatları 10 dakika boyunca kesikti." dedi.



Yüksek Atlas Dağları'nın yerleşime uzak bir bölgesinde meydana gelen depremin merkez üssünün nispeten sığ olduğu ve sarsıntıların yaklaşık 350 km uzaklıktaki başkent Rabat'ın yanı sıra Kazablanka ve Essaouira'da da hissedildiği bildirildi. Komşu ülke Cezayir'de de deprem hissedildi, ancak yetkililer herhangi bir can kaybı ya da hasar olmadığını belirtti. Hindistan Başbakanı Narendra Modi, Delhi'de bugün başlayan G20 zirvesinde yaptığı konuşmada uluslararası toplumun Fas'a yardım edeceğini söyledi.

Kaynak: BBC Türkçe

YORUMLAR

  • 0 Yorum