Filistin: "İsrail 'intikam savaşı' yürütüyor"

Filistin Dışişleri Bakanı Riyad el-Maliki, Gazze'ye saldıran İsrail'in uluslararası ihlal ederek bir "intikam savaşı" yürüttüğünü öne sürdü.

Filistin: "İsrail 'intikam savaşı' yürütüyor"
26 Ekim 2023 - 21:29
Filistin Dışişleri Bakanı Riyad el-Maliki, Hollanda’nın Lahey kentindeki temasları sırasında Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin (UCM) baş savcılarından Karim Khan ile görüştü. Mahkeme ziyaretinin ardından düzenlenen basın toplantısında İsrail'in Gazze'ye karşı uluslararası hukuku ihlal eden bir "intikam savaşı" yürüttüğünü söyleyen Maliki "Gazze'de yaşanabilir her yerin tamamen yok edilmesinden başka gerçek bir hedefi yoktur." dedi. 

Maliki, UCM'nin Filistin topraklarındaki soruşturmasına tam destek için işbirliği sözü verdiklerini belirtti ve Gazze şeridine insani yardım ulaştırılabilmesi için ateşkes çağrısında bulundu. Maliki, Hamas’ın 7 Ekim’de İsrail’de düzenlediği saldırının da UCM tarafından soruşturulmasına Filistin yönetiminin karışmayacağını belirtti.

İsrail, Filistin'in bağımsız ve egemen bir devlet olmaması nedeniyle UCM'nin bu ihtilafta yargı yetkisi olmadığını savunuyor. İsrail, uluslararası mahkemenin temelini oluşturan ve 123 ülkenin imzası bulunan anlaşmaya taraf değil. UCM savaş suçları, soykırım ve insanlığa karşı işlenen suçları soruşturan ve yargılayan uluslararası bir mahkeme olarak görev yapıyor.

Kaynak: Euronews Türkçe

YORUMLAR

  • 0 Yorum