FTX CEO'su Bankman-Fried'a 25 yıl hapis cezası

Kripto para borsası FTX’in kurucusu Sam Bankman-Fried, dolandırıcılık suçundan 25 yıl hapis cezası aldı.

FTX CEO'su Bankman-Fried'a 25 yıl hapis cezası
28 Mart 2024 - 22:37
Kripto para borsası FTX’in kurucusu 32 yaşındaki Sam Bankman-Fried, dolandırıcılık davasında 25 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Sam Bankman-Fried, kurucusu olduğu FTX kripto para borsasının müşterilerinden 8 milyar $ çalmakla suçlandı.

Hakim Lewis Kaplan, 32 yaşındaki Bankman-Fried'ı duruşmadaki ifadesi sırasında yalan söylemekle suçladı ve onun hiç pişmanlık göstermediğini söyledi. Savcılar, davayı ABD tarihindeki en büyük finansal dolandırıcılıklardan biri olarak adlandırıyor. 

Bankman-Fried, hakime 20 dakika boyunca yaptığı açıklamalarda FTX müşterilerinin mağdur olduğunu kabul etti ve eski FTX meslektaşlarından özür diledi. Stanford Üniversitesi'nde hukuk profesörleri olan anne ve babası da ceza duruşmasına katıldı. Savunmasında herhangi birini dolandırmayı ya da müşterilerin parasını çalmayı amaçlamadığını belirten Bankman-Fried, mahkumiyetini ve cezasını temyize götüreceğini bildirdi.

Hakim Lewis Kaplan, cezayı vermeden önce Bankman-Fried'ın yaptıklarıyla ilgili, "Bunun yanlış olduğunu biliyordu. Bunun suç olduğunu biliyordu." dedi. Jüri, Bankman-Fried'ı FTX'in 2022'deki çöküşünden kaynaklanan 7 dolandırıcılık ve komplo suçundan suçlu bulmuştu. Kaplan, "FTX müşterilerinin 8 milyar $, FTX'in öz sermaye yatırımcılarının 1,7 milyar $ ve Bankman-Fried'in kurduğu Alameda Research hedge fonuna kredi verenlerin 1,3 milyar $ kaybettiğini" belirtti. 

Davalının FTX müşterilerine ve alacaklılarına tam ödeme yapılacağı iddiasının "mantık dışı" olduğunu belirten Kaplan, Bankman-Fried ile ilgili olarak, "Ganimetini Las Vegas'a götüren ve çaldığı parayla başarılı bir şekilde bahis oynayan bir hırsız, Las Vegas'taki kazancını çaldıklarını geri ödemek için kullanarak cezasında indirim alma hakkına sahip değil." ifadelerini kullandı. 

Federal savcılar Bankman-Fried için 40 ila 50 yıl arasında hapis cezası talep etmişti. Bankman-Fried'in savunma avukatı Marc Mukasey ise 5 yıldan daha az bir cezanın uygun olacağını ifade etmişti. 

Kaynak: Euronews Türkçe

YORUMLAR

  • 0 Yorum