G. G. Marquez'in "elediği" son romanı yayınlandı

Nobel ödüllü yazar Gabrial Garcia Marquez'in demansla mücadele ettiği son dönemlerinde yazdığı "Ağustos'ta Görüşürüz" adlı kitabı, yazarın oğullarının kararıyla yayınladı. Yazar, bu son kitabının imha edilmesini istemişti.

G. G. Marquez'in "elediği" son romanı yayınlandı
07 Mart 2024 - 16:39
Nobel ödüllü yazar Gabrial Garcia Marquez, bundan 10 yıl önce öldüğünde geriye demansla mücadele ettiği dönemde yazdığı bir roman bıraktı. Garcia Marquez son günlerinde oğullarına romanın yok edilmesi gerektiğini söyledi. Ancak oğulları babalarının isteğine aykırı davranarak kitabın yayınlanmasına karar verdi.

"Ağustos'ta Görüşürüz" adlı kitap bu hafta İspanyolca olarak yayınlandı. 12 Mart'ta dünya genelinde satışa sunulacak. 2014'te hayatını kaybeden Kolombiyalı Garcia Marquez, "büyülü gerçekçilik" türüne öncülük etmesiyle tanınıyor. Marquez'in "Kolera Günlerinde Aşk" ve "Yüzyıllık Yalnızlık" gibi kitapları dünya çapında 50 milyondan fazla satıldı.

Garcia Marquez'in oğlu Gonzalo Garcia Barcha, babasının ölümünden önce "eserleri hakkında sağlıklı karar verebilecek durumda olmadığını, sadece kusurları görüp kayda değer şeyleri göz ardı ettiğini" söyledi. Yakın zamanda metni tekrar okuduğunu söyleyen Gonzalo, "Gabo'nun düşündüğü kadar kötü olmadığını" ve kitabın "benzersiz" yönleri olduğunu söyledi. 

"Kesinlikle onu yok etmeyecektik. 2022'de bir taslağını alıp okuduk." diyen Gonzalo, "Kitabın tamamlanmış olduğunu fark ettik, çok fazla düzenleme yapmamız gerekmiyordu. Herhangi bir ekleme veya büyük değişiklik yapılmadı." dedi. Gonzalo, "Bunun aileme, babamın isteklerine bir ihanet olup olmadığını 3 saniye kadar düşündük ve şuna karar verdik: Evet bu bir ihanetti ama çocuklar bunun için var." ifadelerini kullandı. Kitabın eninde sonunda yayınlanacağını söyleyen Gonzalo, bu nedenle ailenin onayladığı ve telif haklarının korunduğu bir versiyonu yayınlamak istediklerini söyledi.

Kaynak: BBC Türkçe

YORUMLAR

  • 0 Yorum