Grip aşısına %100 zam: 436 lira oldu

Grip aşısına geçen yıla oranla %100'e yakın zam yapıldı. Grip aşısının fiyatı 436 lira oldu. 65 yaş ve üzeri, kronik rahatsızlığı olan vatandaşlar tarafından ücretsiz olarak yazdırılabilen grip aşısında satış da başladı.

Grip aşısına %100 zam: 436 lira oldu
17 Ekim 2023 - 23:30
Kış mevsimi öncesi birçok vatandaşlar grip olmamak için önlem almaya başladı. Gerçekleştirilen önlemlerin arasında ise en önemlisi grip aşısı olurken, aşıda yaşanan sorun ortadan kalktı. 65 yaş ve üzeri, kronik rahatsızlığı olan vatandaşlar tarafından ücretsiz olarak yazdırılabilen grip aşısında satış da başladı.  Geçen yıla oranla grip aşısı fiyatında artış yaşandığını dile getiren Eczacı Ciravoğlu, 436 liradan aşının eczanelere geldiğini belirtti. Türkiye'de 3 adet grip aşısı bulunduğunu söyleyen Ciravoğlu, "Yaklaşık 10 günden beri 3 marka grip aşısı piyasada mevcut. Grip aşısı bildiğiniz gibi her yıl dünya sağlık örgütü tarafından belirlenen piyasada en çok görülen 4 grip türüne karşı üretilmiş bir aşıdır. Formülü standart bir formüldür. Farklı firmalarda bunu üretebilir. Türkiye'de 3 adet ithal edilen ilaç bulunuyor. Bu aşılardan 2 tanesi geri ödeme kapsamında fakat geri ödeme kapsamında olan grip aşılarında bakanlık olarak tanımlanmış kişilere verilebiliyor ve geri ödeme kapsamına alınıyor. Sistemde risk grubunda değilse hasta daha sonra ilerleyen günlerde değerlendirilmek üzere ertelenebiliyor.

Risk grubunda olanlar 65 yaş üzeri ve kronik rahatsızlığı bulunan vatandaşlarımız. Bunlar ücretsiz olarak herhangi bir hekimden aşısını yazdırarak alabiliyorlar. Bunun haricinde bir diğer marka da aynı formülde aşıdır. Bu aşının başlangıcında karekod açısından birkaç problem oldu ama oda halledildi. İsteyen ücreti karşılığında bunu alıp yaptırabilir. Bu aşının da fiyatı 436 lira. Geçen yıla oranla aşılarda %100'e yakın artış yaşandı." ifadelerini kullandı. Dolar ve Euro'daki artışlar nedeniyle bazı ilaç gruplarında problemler yaşandığını dile getiren Ciravoğlu, geçen yıla oranla aşıya olan talebin azaldığını aktardı. Eczacı Şükrü Ciravoğlu, "Geçen yıl ki Dolar ve Euro fiyatları şimdi ile karşılaştırıldığında tabloyu da görebiliriz. İlaçların genelinde bir problem var. İlaç fiyat kararnamesinin güncellenmemesinden dolayı bazı problem yaşanıyor. Yerli üretim yapan firmalar, ithal yapan firmalarda sorun yaşıyor.

Enflasyon olan bir ortamda kararnamenin bir sakıncası görünmedi. 15 yıl böylece gitti. Ama şimdi hızlı enflasyon ortamında sıkıntı olmaya başladı. Direk ithal edilmiş olsun, ya da hammaddesi ithal edilip burada üretilmiş olsun, maliyetleri giderek artıyor. Hammaddenin dışında üretim maliyetleri de artıyor. Genel de aşıyı kronik rahatsızlığı olanlar tercih ediyor. Özellikle kalp rahatsızlığı olanları aşıyı daha çok tercih ediyorlar. Bunun dışında yaşama ve beslenme koşullarına göre vatandaşlar tercih edebiliyor. Sık gribe yakalananlar da aşıyı tercih ediyor. Kovid - 19 gibi bir hastalık yine gelirse üzerine bir de grip olursak korkusuyla vatandaşlar aşı olmak istiyor. Birkaç yıl öncesine göre aşıya talepte azalma var. Bunun nedenlerinden biri devletin belirlediği alım koşulları, ücretli olan kesimde de maddiyat göz önünde bulunduruluyor." dedi.

Kaynak: ABC Gazetesi

YORUMLAR

  • 0 Yorum