Guterres: "Dünya, 'hayati tehlike' alarmı veriyor"

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, 2023 BM İklim Değişikliği Konferansı'ndaki (COP28) konuşmasında "Dünya, 'hayati tehlike' alarmı veriyor." diyerek fosil yakıt kullanımının azaltılması çağrısında bulundu.

Guterres: "Dünya, 'hayati tehlike' alarmı veriyor"
03 Aralık 2023 - 07:47
2023 BM İklim Değişikliği Konferansı (COP28), dünya liderlerinin iklim felaketini önlemek için birlikte hareket etmenin gerekliliğine vurgularla başladı. Zirve öncesi Antarktika ve Nepal'deki eriyen buzulları ziyaret eden BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Cuma günü yaptığı konuşmasında, "Dünya, 'hayati tehlike' alarmı veriyor." ifadesini kullandı ve liderlere "Gezegenin yok olmasını önleyebilirsiniz." dedi.

İklim değişikliğine neden olan petrol, gaz ve kömür kullanımını uzun süredir eleştiren Guterres, aralarında COP28'e ev sahipliği yapan Birleşik Arap Emirlikleri'nin de bulunduğu fosil yakıt tüketimi yüksek ülkeleri hedef alarak "Yanan bir gezegeni fosil yakıtlarla çalışan bir itfaiye hortumuyla kurtaramayız." ifadelerini kullandı. Konferans başkanı Cuma günü, fosil yakıtların "aşamalı olarak azaltılması" çağrısında bulunan bir belge yayınladı.

Dubai'de liderlerin Dünya'nın krizde olduğunu kabul etmesiyle başlayan kritik COP28 iklim konferansında, gelişmekte olan ülkeler tutulmayan sözler vermenin anlamsız olduğunu vurgulayarak gelişmiş ülkeleri eleştirdi. Brezilya Devlet Başkanı Luiz İnacio Lula da Silva, "Gezegen yerine getirilmeyen iklim anlaşmalarından bıktı." sözleriyle en sert çıkışı yapan liderlerden biri oldu. Konferansta Afrika, Avrupa, Karayipler ve Pasifik'teki 106 ülke, tam çıkış çağrısında bulunan bir bildiri imzaladı. 

Kaynak: Euronews Türkçe

YORUMLAR

  • 0 Yorum