Hatay'da enkaz molozu sağlığı tehdit ediyor

Hatay’ın Samandağ ilçesinde, halk sağlığını tehdit eden enkaz molozlarının yaşam ve tarım alanlarına dökülmesi bölgede tepkilere neden oldu.

Hatay'da enkaz molozu sağlığı tehdit ediyor
02 Mayıs 2023 - 21:21
Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinde ağır yıkıma uğrayan Hatay’ın Samandağ ilçesinde enkaz molozları yaşam ve tarım alanlarına dökülüyor. Samandağ'da enkazlarının tarım alanlarına dökülmesine öfkelenen halk zaman zaman moloz taşıyan kamyonların önünün kesiyor, güvenlik güçleriyle karşı karşıya geliyor. Molozlar, ciddi akciğer hastalığına neden olan asbest içerdiği için bölge halkının sağlığı tehdit altında.

Hatay'da Türk Tabipler Birliği'nin kurduğu koordinasyonun başında görev alan Dr. Ali Kanatlı, bu konuda ciddi uyarılarda bulunduklarını belirterek "Solunum yolları hastalıkları, göz hastalıkları, astım atakları, alerjik vakalar, akciğer hastalıkları artacak." dedi. "En başından beri duruma dikkat çekmeye çalıştıklarını" söyleyen Kanatlı, "Yüz milyonlarca ton asbestli moloz şehrin bir kaç yerine döküldü. Samandağda denizin dibine ve çadırların dibine döküldü bunlar. Devasa bir dağ oluşturuldu. Solunum yolları hastalıkları, göz hastalıkları, astım atakları, alerjik vakalar, akciğer hastalıkları artacak. Önümüzdeki yıllarda bu sorunlarla karşılaşacağız. Halihazırda hasta bize geldiğinde üst solunum enfeksiyonu yazıp gönderiyoruz, teşhimiz bu kadar." ifadelerini kullandı.

"Yıkıntılar arasında elektronik eşyalar, ilaçların kimsayal artıkları var." diyen Kanatlı, bu atıkların ayıklanmadan belli yerlere yığıldığını belirtti. Enkaz kaldırma işleminde "doğa ve insanı önceleyen bir anlayış olmadığını" belirten Kanatlı, "Bir de yağış var, tüm bu artıklar yağışla Asi Nehri’ne oradan denize ulaşacak. Şimdilerde bu hastalığı taşıyanlar ya da moloz yığınlarının yan etkilerini taşıyanların başvuracakları bir yer de yok. Bu insanlar hastalanınca gidecekleri yer yok ya da arabaları yok. Ayrıca hastalıkların teşhisinde kullanılan araç gereç de yok. Fakir insanların doğum yapacakları yer yok şu anda." dedi.

Kaynak: Euronews Türkçe

YORUMLAR

  • 0 Yorum