Herzog: "İsrail'de durum oldukça tehlikeli"

İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog, İsrail'de hükümetin yargı reformu planı üzerine endişelerini dile getirdi. Herzog, ülkesindeki durumun "çok tehlikeli, siyasi, ekonomik ve güvenlikle ilgili sonuçları olabileceği" uyarısında bulundu.

Herzog: "İsrail'de durum oldukça tehlikeli"
14 Mart 2023 - 06:28
Herzog, Tel Aviv Belediyesi'nin kendisine "fahri hemşehrilik" vermek suretiyle düzenlemiş olduğu törende açıklamalarda bulundu. Konuşmasında şu an kendilerini parçalayan iç çekişmeye dair birkaç söz söylemek istediğini dile getiren Herzog "Biz, oldukça tehlikeli bir durumdayız. Bunun siyasal, ekonomik, toplumsal ve güvenlik açısından neticeleri olabilir" dedi.

Herzog, içinde bulundukları toplumsal ve anayasal krizden çıkış için bir yol bulmak mevzusunda büyük bir çaba gösterdiğinin gizli saklı olmadığını kaydetti. Koalisyon hükümeti ve muhalefetten krizin tüm taraflarıyla bir araya geldiğini hatırlatan Herzog, durumun oldukça kaygı verici ve zor bulunduğunu ve meselenin siyasal çözüm ile ilişkili olmayıp bir umut ve denge kuracak şeklin bulunması için müthiş bir çaba sarfedilmesi icap ettiğinin altını çizdi.

İsrail Cumhurbaşkanı, daha ilkin birkaç kez ülkesinin derin bir çatışmanın içinde bulunduğunu ve "toplumun daha fazla parçalanmaması ve anayasal bir kriz yaşanmaması" için çalıştığını belirtmişti. Netanyahu hükümeti, 21 Şubat'ta tartışmalı yasa teklifini on binlerce göstericinin ülke genelinde gün boyu devam eden protestolarının gölgesinde birinci turda Meclisten geçirmişti. Yasanın geçmesi için Mecliste üç oylama yapılması gerekiyor.

Netanyahu hükümetinin yargı düzenlemesi
İsrail'de başta Tel Aviv olmak suretiyle çeşitli kentlerde Netanyahu hükümetinin yargı düzenlemesi ve sağ politikalarına karşı kitlesel protestolar 10 haftayı geride bıraktı. Adalet Bakanı Yariv Levin, 5 Ocak'ta Yüksek Mahkemenin yetkilerini sınırlandıran, yargının, hakimlerin seçimi üstündeki tesirini azaltan bir yasa planladıklarını duyurmuştu.

Netanyahu başbakanlığındaki koalisyon hükümetinin, yargının bazı yetkilerini Meclise devretmeye yönelik hamleleri, Yüksek Mahkeme başta olmak suretiyle hükümet ile İsrail yargı mekanizması içinde gerilime yol açmıştı. Ülkedeki en yüksek yargı mercisi olarak vazife icra eden İsrail Yüksek Mahkemesi, Meclisin çıkardığı kanunları, anayasa taslağı olarak kabul edilen "temel yasalara" aykırılık nedeni öne sürülerek bozma yetkisine haiz.

Netanyahu hükümeti, açıklamış olduğu yargı düzenlemesinde, Yüksek Mahkemenin, Meclisin çıkardığı kanunları bozma yetkisinin elinden alınacağını belirtmişti. Hükümetin yargı paketi içinde açıklamış olduğu maddeler, İsrail içinde ve internasyonal alanda yargının yetkilerini kısıtladığı nedeni öne sürülerek yoğun şekilde eleştirilmişti.

Kaynak: ABC Gazetesi

YORUMLAR

  • 0 Yorum