Hollanda, İsrail'e F-35 parçası satışını durdurdu

Oxfam Novib, PAX ve The Rights Forum'un açtığı davada, İsrail'in Gazze'deki saldırıları sırasında kullanılacak olan parçaların uluslararası insancıl hukuku ihlal edebileceği endişesiyle yedek parça ihracatının durdurulması talep etti. Lahey Temyiz Mahkemesi, İsrail'e F-35 savaş uçağı parçası teslimatını en geç yedi gün içinde durdurma emri verdi.

Hollanda, İsrail'e F-35 parçası satışını durdurdu
12 Şubat 2024 - 20:53
Hollanda mahkemesi, hükümetin İsrail'e F-35 savaş uçağı parçası satışını durdurma kararı aldı. Lahey Temyiz Mahkemesi, "ciddi insani hukuku ihlalleri yapılması riski" nedeniyle, en geç yedi gün içinde İsrail'e malzeme tedarikinin durdurulmasına hükmetti. Mahkeme, Pazartesi günü Oxfam Novib, PAX ve The Rights Forum adlı sivil toplum kuruluşlarının açtığı davayı sonuçlandırdı.

Davada, İsrail Hava Kuvvetleri'ne ait F-35 savaş uçaklarının Gazze Şeridi'nde olası soykırıma ve savaş yasalarının ciddi ihlaline katkıda bulunabileceği gerekçesiyle, yedek parça ihracatının yasaklanması talep edildi. Ancak yerel mahkeme, bu talebi reddederek teslimatın devamına karar verdi. Bunun üzerine Oxfam Novib, PAX ve The Rights Forum, kararı Lahey Temyiz Mahkemesi'ne taşıdı.

Mahkeme, İsrail'in Gazze'deki saldırılarını gerçekleştirirken sivil nüfusun durumunu yeterince hesaba katmadığını belirtti. Temyiz mahkemesi, Hollanda tarafından satılan savaş uçağı parçalarının "uluslararası insancıl hukukun ciddi şekilde ihlal edilmesine yol açacak şekilde kullanılması konusunda inkar edilemez bir risk bulunduğuna" karar verdi. Mahkeme, Hollanda hükümetinin yedek parça teslimatını en geç yedi gün içinde durdurması gerektiğini vurguladı.

Hollanda Dış Ticaret ve Kalkınma İşbirliği Bakanı Geoffrey van Leeuwen, mahkemenin kararını incelediklerini söyledi. ABD yapımı savaş uçağı parçaları, Hollanda'daki Woensdrecht Hava Üssü'ndeki lojistik merkezinden İsrail ve diğer Avrupa ülkelerine gönderiliyor.

Kaynak: BBC Türkçe

YORUMLAR

  • 0 Yorum